En lugn söndag på tvåan

Söndag. Börjar tidigt vid Söderhallen. Klockan är 05.30 när jag kommer dit. Det står en massa bussar på garageplan, felrapporterade. Går ner till TX och hämtar ut min buss - det blir 7021 - en av de nyare Volvobussarna. Just 7021 körde jag första dagen jag jobbade utan handledare, och den krånglade. Det är därför med blandade känslor jag går upp till fack 15 och hämtar ut den. Gör säkerhetskontroll och sticker sedan iväg, tommar till Norrtull. Kör linjesträckningen, eftersom jag är osäker på framkomligheten på Centralbron.

Första varvet bjuder inte på några stora överraskningar. Bussen går bra och jag njuter av kraften i retardern. Räcker att trycka ner bromsen lite och vänta någon sekund, så kommer bromskraften.

Vänder vid Barnängen och rullar tillbaka till Norrtull. Inte jättemycket folk. Tillbaka till Slussen för paus.

Fångar en tvåa vid hållplatsen riktning Sofia. Det blir en mellanvariant av Volvo biogas - 7009. Jag gillar inte utseendet på bussen, men den är helt okej att köra. Dessa bussar har retarder, men antingen är de väldigt slitna eller så har jag inte tillräckligt tålamod - för det blir inte samma hjälpbromseffekt som på de nyare volvobussarna. Minns att jag tidigare skrivit att det är lite ketchupeffekt på dessa bromsar, men nu vet jag inte... Det är inte samma körkänsla som i de nyaste bussarna. Precis innan rasten ser jag att 7021 står uppställd på Slussen riktning Norrtull. Föraren kanske inte blev avlöst - för den gick som en klocka...

Efter rasten får jag 7017 - återigen en av de nya bussarna. Helt suverän, men den plingar oroväckande ibland när man stannar. 7017 brukar ha lite sådana saker för sig, så jag är inte orolig. Retardern fungerar suveränt. Jag tycker att jag sitter bra i den nya Volvon. Ser bra och kan ställa in stol och ratt i bra lägen. Avslutar arbetsdagen vid Spårvagnsmuseet. En lugn söndag på tvåan är över.

Alla våra ledbussar har sina för och nackdelar. 7010 - 7030, de 20 nyaste volvobussarna kan sägas vara motsatsen till MAN när det gäller tekniken på förarplatsen. Volvobussarna vill ge föraren så mycket information som möjligt. MAN-bussarna vill att föraren ska se så lite som möjligt, men ändå komma åt informationen. Jag föredrar inte någon av lösningarna, tycker blandningen av busstyper är roligast.

Ett förrädiskt felkörningsställe

Ett förrädiskt felkörningsställe som jag upptäckt finns vid Centralen. Linjen är 59. Eftersom Centralbron renoveras kör vi via Slussen, omlagd körväg. Därefter som en 53:a bort till Tegelbacken. Vi delar dock inte hållplats med 53:an på Centralen, utan med 47:an mot Waldermarsudde. Här är det lätt hänt att glömma svänga och istället fortsätta som en 53:a.

Jag har dock kommit på hur jag ska hantera detta. Vid Tegelbacken tänker jag att jag kör 47E, vilket gör att jag ska svänga.

Häromdagen när jag provade detta sätt att tänka kom jag dock på att jag såg mig själv som en 47:a och funderade över att inte stanna eftersom Hornsbergs ledbuss stod och lastade som 47E. "Nej, jag är ju en 59:a",  tänkte jag och stannade.

Det bästa är att inte köra fel... Men ibland är det inte lätt när det finns förrädiska felkörningsställen.

Prideparad på lördag

På lördag är det Pride-parad. Det påverkar bussrtrafiken i Stockholms innerstad. Det var ganska omfattande ändringar av trafiken enligt SL:s hemsida. Intressant med extrabuss mellan Stadion och Hjorthagen. Spana in ändringarna: SL:s information

Kylvatten för själen: Kokande dagar och varma bussar

Kommer till Slussen 06.40 och går till rastlokalen. Tomt på folk. Skriver ut de fyra tjänster som är planerade och går sedan upp till 53:ans hållplats, riktning Henriksdalsberget. Ser bussen komma körande fem minuter före tidtabell, så jag skyndar mig. 06.52 tar jag över. Inga nyheter och bussen går bra. Rullar iväg till Henriksdalsberget. Möter en buss vid foten av Danviksklippan. Det går bra, finns gott om plats att mötas. Regleringstid vid Henriksdalsberget - tjugo minuter! Sol och värme trots att klockan är 07.05. Buss 5080.

Bussen går bra. De är verkligen fina bussar att köra. Kommer nog sakna dem när de nya bussarna kommer, även om jag ser fram emot det också.

Startar upp bussen och kör fram några minuter innan avgångstid. Får några passagerare och rullar sedan ner för berget bort mot Danviksklippan, Folkungagatan, Slussen, Centralen, Odenplan och till Roslagstull. Håller tidtabellen, rullar förbi Odenplan precis på nollan och inga trafikanter i syne. Plussar någon minut vid Roslagstull. Tidsreglering igen, knappt 10 minuter. Kör sedan mot Slussen. Kommer till Slussen någon minut innan tidtabell och avlösaren kommer gående. Så jag tar mitt pick och pack, värmeböljan till ära endast väska - ingen jacka.

Paus och jag köper en kopp te. Tar sedan en 55:a mot Tengdahlsgatan - bussnr 5061. Även denna rullar på bra och knappt något folk, så jag ställer upp bussen enligt tjänstespecen lite innan kl 09.10. Parkerar på Nackagatan. Går in i rastlokalen på Söderhallen och kollar internet. Kollar även tidssökningen som är öppen nu. Går ut till bussen och startar upp. Avgår som en 66:a mot Reimersholme. Ingen trafik men däremot en del trafikanter. En barnvagn. Hinner i tid till Södra station, det är tight körtid, men det fungerar. Har bra rull, utan att köra snabbt. Rullet gör att jag flyter fram, känns det som i varje fall.

Kommer tillbaka till Sofia efter att ha vänt vid Reimersholme. Enligt tidtabell. Omskyltning. Pratar med en kollega om bussarna och värmen. Konstaterar på skämt att om det inte är A/C på de nya boggibussarna får vi reklamera dem...

Avgår som en 55:a mot Hjorthagen. Skapligt med folk och har lång regleringstid vid Hjorthagen. En familj frågar mig om var de kan ta bussen till Djurgården och jag berättar. Tar även fram en karta där jag visar hur Norrmalmstorg ligger i förhållande till Slussen. Ger dem kartan, eftersom det känns som att de behöver den. Tipsar även om museispårvagnen.

Avgång Hjorthagen 11.24. Rullar i lagom tempo mot Slussen. Är vid Slussen i tid, men fastnar i ett slött kollektivtrafikljus - är det bara jag som tycker att det är några av de trögaste trafikljusen i Stockholm? Vet aldrig om sensorerna har känt av bussens närvaro, kan bli stående i flera minuter. Jag har rast efteråt, så det är ingen fara för den sakens skull - men känns surt när jag ändå låg så bra i tid...

Efter rast fångar jag återigen en 53:a mot Henriksdalsberget. Det är min bussförarskolkompis D som kör, brukar aldrig träffas i tjänsten, så det är en kul överraskning. Han glömmer att avlösningen, så jag frågar om han tänkte bli avlöst - vilket han vid närmare eftertanke ville bli. Byter några ord och därefter tar jag plats bakom ratten i 5004. Ställer in allt och kör. När jag kommer till Roslagsgatan på returvarvet tycker jag att temperaturen på kylaren verkar vara lite hög. Jag har lite ökad uppmärksamhet på den. Får meddelande från RTL att vi ska låta bussarna gå på tomgång en minut för att undvika "ånglås". Det är varmt ute, riktigt varmt. Får ganska bra temperatur inne i bussen, även om några trafikanter sitter och fläktar sig med broschyrer.

Rullar iväg mot Finnberget. När jag är i Finnberget har temperaturen stigit och närmar sig 100°C, men går inte över kokpunkten utan håller sig runt 93-95°C på mätaren. Går bak och kollar om jag kan se något onormalt, men ser inget. Anropar RTL. Provar att sätta på elementen, enligt uppgift ska det hjälpa till att få ner värmen i motorn. RTL svarar när jag är i Henriksdalsberget. De frågar om jag kollat "skvallerröret" - är det kylarvatten på bussen. Jag informerar om att temperaturen är strax över 90°C, ibland snarare närmare 100. Jag svarar att det inte fanns så mycket vatten och de ringer Söderhallen som skickar buss 5053 för vagnbyte - eftersom "den kommer börja koka".

Vid Londonviadukten ropar 5053 upp mig och säger att han är på väg, kör om mig. Jag kör vidare. Kommer till Slussen och gör vagnbytet. Föraren som tar över säger att det varit över 20 stycken kokningar. Min buss kokade inte, hade den gjort det hade jag ställt den direkt. Flexbussföraren tar över min buss och skriver felrapport, vilket jag inte hunnit. När jag går blir jag stoppad av en kollega som undrar om min buss ska stå där. Jag säger att den ska upp till hallen. Precis då kör bussen. Kollegan trodde att jag bara lämnat den mitt på treans hållplats, så han tyckte nog det var konstigt att jag bara gick. Som tur var hade jag inte fått hjärnsläpp i värmen...

En varm dag med kokande bussar är över. På eftermiddagen, när tjänsten är slut, tar jag ett dopp i en insjö tillsammans med våra pudlar och inser att det inte alls var dumt med lite fräscht kylvatten för själen. Imorgon blir det tvån för hela slanten. Det är rätt spännande med kokande dagar och varma bussar...

Regnbågsflaggor på bussarna i Stockholm

Idag och några dagar framåt pryds SL-bussarna med regnbågsflaggor eftersom det är Pride-festival och SL sponsrar den. En politiker från Kristdemokraterna kritiserar sponsringen, skriver DN. Det är lite oklart vad politikern kritiserar - är det sponsringen generellt eller specifikt av Pride-festivalen som sticker i ögonen? Eller att det inte flaggas med EU- och Sverige-flaggor? Eller att det flaggas överhuvudtaget?

Läs mer: DN 2008-07-25

Säkerheten främst - då omfamnade pappan barnvagnen och lyfte av den

Kör linje 44, riktning Skansen. Vid Östra station går ett 20-tal personer ombord samt fyra barnvagnar. Barnvagnsplatsen fylls till bredden, bokstavligen, men alla vagnar placeras trafiksäkert av passagerarna. Jag kör vidare. Humlegården passeras. Skeppargatan och därefter högervarv in mot Karlaplans hållplats. Dockar försiktigt för att inte köra på någon samt för att komma nära trottoarkanten. Folk går på. Ser i innerspegeln att en man tar ombord en barnvagn. Han ställer sig i dörren. Jag greppar mikrofonen, trycker ner kontakten med foten och säger: "Vagnen får inte stå i dörren. Utrymmningsskäl", och väntar på reaktion.

Mannnen tar då barnvagnen och lyfter in den i bussen - en axel åt gången. Det är fullt på barnvagnsplatserna så han ställer den i gången. Jag reser mig upp och ser att han ställt vagnen i gången, tar mikronfonen igen och säger:

"Tyvärr kan den inte stå i gången heller"

I backspeglen ser jag honom reagera. Han greppar barnvagnen, omfamnar den nästan och lyfter den i båda ändarna rakt ut ur bussen, inte som brukligt att ta en hjulaxel åt gången och tippa ner den. En kvinna, som jag förmodar är i hans sällskap, går också av. Han verkar irriterad, jag stänger dörren glad över att han tog sitt förnuft till fånga. Någon minut sen är jag, men det reglerar sig på väg till Skansen. Funderar på om jag ska anropa RTL och säga att det är mycket barnvagnar som inte kom med, men tänker samtidigt att det kommer fler bussar.


Några tankar
Att ha en barnvagn i dörren är oacceptabelt, det går inte alls. Jag förstår inte riktigt hur mannen tänkte. Hans placering av barnvagnen blockerade utrymmningsvägen, i varje fall delvis. Ville han verkligen utsätta sitt barn för det? Tänkte han på säkerheten? Är det hans uppgift att tänka på det? Varför blev han irriterad? Jag tror att han blev irriterad för att jag inte sa åt honom direkt i ett svep. Hade jag sagt - "Det finns ingen plats för barnvagnen, du får ta av vagnen. Den får inte blockera mittgång och dörrar. Det kommer en buss om några minuter", hade det kanske varit bättre än att dela upp det i två eller tre meningar? Jag får kanske prova det nästa gång.

På ett generellt plan tror jag att det kan finnas en bild av stadstrafiken som annorlunda än annan busstrafik. Trafikanterna ska bara åka några minuter, kanske bara en hållplats eller två. Kanske har de inte samma krav på säkerheten då? De tänker att barnvagnen kan stå här i dörren, här finns ju plats. "Jag ska ju snart av ändå". Det finns ju folk som ska med till vilket pris som helst. Samtidigt kan det inträffa saker som gör att bussen måste utrymmas snabbt - även om man bara ska från Karlaplan till Historiska museet eller Skansen.

Det var inget att diskutera - det enda jag funderar över är om jag kunnat informera honom annorlunda... Säkerheten främst.

H18E individnr 5001-5020 - sista sommaren?

De senaste dagarna har jag kört många av bussarna i delserien 5001 - 5020. Dessa bussar kommer ersättas av de nya MAN biogasboggibussarna som snart börjar levereras till Söderhallen. Idag körde jag 5010 på morgonen och 5011 på eftermiddagen. Igår blev det 5001 och 5002. 500X - 5020 är bussar av modellen Scania MaxCi, eller som de kallas H18E. E står för etanol.

På ett sätt är det synd att dessa vagnar tas ur drift, de går otroligt bra och är bekväma att köra. Det syns på dem att de är från 1994 - daglig användning sätter sina spår. Samtidigt är de förvånansvärt fräscha invändigt. Det som känns mest slitet är nog förarplatsen, även om man kan se andra ställen som slitits också.

Den största skillnaden som jag sett mellan dessa och nyare H18E-vagnar är att de saknar öppningsbara fönster - det är bara framme vid föraren som fönsterna går att öppna. Hur konstruktörerna tänkt kring detta vet jag inte - det blir väldigt varmt för passagerarna under högsommardagar. Det finns ventialtionsfläkt och takluckor, men det räcker inte riktigt.

De skiljer sig även från senare vagnar genom att ha rektangulära fönster bakom mittendörren. Senare individer har en ruta som följer höjningen i golvet.

Jag passar på att dokumentera dem så mycket jag hinner - i pauser, regleringstider och på väg till och från arbetet. Snart kommer den första boggibussen och efterhand som de sätts i trafik försvinner troligen dessa gamla trotjänare relativt snabbt.


Bildtext: 5004 i Ruddammen






Bildtext: 5016 i Hjorthagen

Sista sommaren för dem på Söderhallen. Sista sommaren för dem överhuvudtaget?

 

Kast med stor ledvagn (youtube)

Hittade en film på Youtube som visar bilolyckor i tunnlar, tagna av övervakningskamerorna. Bland annat följande video.



Ser ni ledvagnen som får kast på släpet? Vilken mardröm. Vad är det som händer?

Två vagnbyten samma dag

Efter strejken - igen... del 3. När jag börjar ordinarie tjänst första dagen efter strejken, efter några timmar som reserv på morgonen, är min tanke att fånga en trea mot Södersjukhuset kl 13. Den kommer 10 minuter för sent och jag gör mig beredd att gå på. Föraren öppnar dock framdörren och säger att den bussen jag ska köra vidare med finns bakom. Jag ser bussen och går dit. Det är en förare på linjeutbildning som kört ner bussen från hallen tillsammans med en handledare. Vi hälsar och jag tar över. Det är en av de nya Volvo-bussarna, vilket kändes som evigheter sedan senast.

På grund av vagnbytet blir jag 10 minuter sen vid avgång från SÖS. Eftersom Centralbron repareras och just i onsdags var avstängd några timmar på eftermiddagen var det kö vid Slussen. Detta gjorde att jag försenades ytterligare. -15 till Slussen. Vid S:t Eriksplan låg jag -16. RTL ropade upp och gav rådet att jag skulle tömma bussen och vända, men i samråd med operatören kom vi fram till att det var bättre att fullfölja varvet till Karolinska, sätta ej i trafik och köra i fatt lagom mycket på returvarvet. Detta berodde på att jag kommit lite längre på turen än vad RTL trodde. Dessutom hade bakomvarande buss kört om mig. Jag avgick från Karolinska skyltad Ej i trafik och körde till Flemmingatan. Där låg jag minus sju, så jag valde att gå i trafik. Lyckades köra in tid och avgå enligt tidtabell från SÖS. Kom till Slussen för avlösning precs i tid.

Kör därefter ytterligare en rad på trean. Bussen går bra, en av första generationens Volvo-biogasbussar. Blir avlöst vid Slussen på returvarvet från SÖS och åker med till Tegelbacken. Ska köra 47 mot Tomteboda och sedan mot Waldermarsudde. Därefter 44 och tom till hallen. Vid Sergels torg kommer det flera 47:or, jag är tidig, så jag får vänta på min buss. Den kommer men till min förvåning tömmer föraren bussen.

"Hej!", säger föraren. "Det är vagnbyte. Din vagn kommer bakom", fortsätter hon.
"Okej, jag tar den då", säger jag och går till den. Det är block 701 som jag tar över. Hälsar på den föraren och kör sedan iväg till Tomteboda.

Vänder vid Tomteboda och glider iväg mot Waldermarsudde. Tommar från Waldemarsudde till Skansen och blir en 44:a. Kör 44:an till Ruddammen och tommar sedan till hallen. En lång dag, med ramtid 12.46, första dagen efter strejken, är över.


Tyvärr vet jag inte vad som var fel med de andra vagnarna, jag fick bara ta över och köra vidare. Hann inte fråga. För min del innebar det första vagnbytet att jag blev försenad, en försening som byggdes på pga Centralbrons avstängning för den kö på Katarinavägen som orskades av detta. Två vagnbyten samma dag tillhör ovanligheterna, men det gick väldigt smidigt. Ytterligare en lärorik dag i bussförarvardagen.

Aldrig mer att jag glömmer Södersjukhuset

Efter strejken igen... del 2. Vid Torkel Knutssonsgatan, även känd som Mariatorget, träffar jag en chaufför som jag pratar med ett tag. Han kör blocket innan mig. Min buss kommer - 5039. Jag hälsar på föraren och sätter mig tillrätta. Kollar tjänstespecen - ska inte upp via Södersjukhuset. En person kommer ombord. Jag avgår i tid. Allt går bra. Vänder vid Sickla Köpkvarter och tar på mycket folk. Vid Rosenlund tänker jag att jag inte ska köra som en trea, annars lätt hänt att av misstag köra upp till Södersjukhuset. När jag ska in på Rosenlundsgatan kommer en man fram och frågar om jag inte ska upp till SÖS. Då ser jag på BussPC:n att nästa hållplats är SÖS. Usch vad lurigt. Jag borde ha sett det, men missade. Precis i skarven mellan att inte gå upp till SÖS och att göra det.

Mannen och hans fru går av vid Södra station och jag fortsätter till ändhållplats. Utan att prova inser att jag knappast kan vända mitt på Ringvägen, det vore att utmana ödet. I efterhand kommer jag på att jag skulle kunna ha kört in som en 43:a och sedan 55:a, men det hade tagit ganska mycket längre tid. Anropar RTL och informerar om felkörningen. Operatören säger "Det är lätt hänt. Glöm inte Södersjukhuset på nästa varv." varpå jag säger at det kommer jag inte göra.

Vid närmare eftertanke kommer jag nog aldrig mer glömma SÖS...

Första dagen efter strejken, igen...

"Rulla till Slussen", säger TX
"Nu?", säger jag, som hade tänkt mig någon timme extra runt 11-tiden innan passet började kl 13. Klockan är nu 07.26.
"Ja, hur snabbt an du vara där?", frågar TX
"Jag kan åka direkt", säger jag och börjar fundera på var de strejkundanhängda uniformspersedlarna är
"Bra. Ring mig när du är på Slussen"

Jag ringde TX eftersom jag misstänkte att det kunde vara störningar i trafiken. Dessutom hade jag bussabstinens efter nära en vecka utan körning. Skulle ha jobbat i helgen, men det blev strejk istället. Hittar uniformen, tar på mig, säger hej då till sambon och sticker sedan iväg till T-banan. Får vänta några minuter och passar på att prova att titta på Rapport via 3G-nätet, har en ny telefon... De berättar om busstrejken. På informationstavlorna står det att det kan finnas störningar i busstrafiken på grund av tidigare strejk. Kommer fram till Slussen och ser 7019 stå vid treans hållplats riktning Karolinska sjukhuset - funderar på om jag ska ringa TX och fråga om det är den jag ska ta, men väntar tills jag är inne i rastlokalen.

TX ringer.

"Var är du?", undrar han
"Jag är på Slussen.", säger jag
"Okej, jag börjar räkna tiden från nu då. Ska se vad vi kan hitta... 8.31 från Mariatorget. Vänta två minuter så kan du få ut en tjänstespec", säger han

Vi lägger på och efter några minuter skriver jag ut specen. Får arbetstid från 07.50. Ramtid på 12.46. Promenerar bort till Mariatorget. Första dagen efter strejken har börjat. Första dagen efter strejken, igen... (to be continued)

Busskonflikten över!

Busskonflikten är över! Nytt avtal tecknat.

11 timmars vila
13 timmars ramtid
10,4% löneökning

Treårigt avtal.

Läs mer: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2910059.ab

Pressträff "tidigast kl 22"

Enligt Transportgruppens hemsida kallar parterna i busstrejken till gemensam presskonferens tidigast kl 22 ikväll. Först då vet vi alltså om strejken fortsätter, fryses eller blåses av. Jag tror det är 50% chans att den fortsätter eller stoppas - tillfälligt eller slutgiltigt. Svårt att sia. Samtidigt säger min logik mig att de borde ha kommit fram till en lösning nu.

Ska bli spännande att få reda på vad resultatet blir. Troligen kompromisser - i så fall tror jag mest på att de kompromissar om lönen.

11 timmars dygnsvila och 13 timmars ramtid känns för viktigt att kompromissa bort. Samtidigt kanske svårt att anpassa sig till för företag som inte kör ren stadstrafik?

Läs pressmeddelandet här...

Avtalsförslag leder till att Skåne-varslet skjuts upp 24 timmar

Dagens samtal mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna har resulterat i att varslet som lagts i Skåne skjuts upp ett dygn. Tidigast imorgon kväll kl 22 kan det komma ett svar på om parterna godkänner avtalsförslaget. Se DN 2008-07-14.Strejken i Stockholm och Norrland fortsätter tillsvidare. Kanske har strejken kommit ett steg närmare avblåsning?

Parterna träffas imorgon

Utan förhandlingsdelegationer träffas parterna i busstrejken imorgon för att se om det finns några öppningar att börja förhandla igen innan Skåne tas ut i strejk. Hoppas att de kommer fram till något...

Läs mer: DN 2008-07-13

Från strejkfronten intet nytt

Strejken tar inte helg denna vecka, utan fortskrider. Det är det fjärde strejkdygnet i den andra fasen. Från strejkfronten intet nytt.

Biogasbussframtid i Stockholms innerstad?

Av de bussar som rullar på Söderhallen är 51 idag biogasbussar. Det är ledbussar av årsmodell 2004 - 2007. Vid årsskiftet kommer nya MAN-biogasbussar med boggi. Boggibussarna verkar dock bara passa vissa linjer. De etanoldrivna bussarna av modellen Scania MaxCi (H18E) börjar bli gamla, även om de är i mycket bra skick och sköna att köra. 30 etanolbussar kommer att bytas mot 30 biogasbussar med boggi. Frågan är vad man gör med de andra bussarna och linjerna?

Jag googlade och hittade ett dokument på SL, ett svar på en skrivelse, som beskriver problemet och ger några svar. Dokumentet är daterat 2008-03-05. Tydligen arbetar SL med att söka dispenser hos Stockholms stad, vilket skulle kunna medföra att enkelaxlade biogasbussar skulle kunna trafikera stadens gator. I så fall skulle dessa kunna beställas omgående (källa: "Svar på skrivelse från Lars(...)", SL).

Även om de etanoldrivna MaxCi-bussarna är underbara att köra och jag spontant (utifrån passagerarupplevelser) tror att de är i bättre skick än många andra stadsbussar i Sverige, går det inte att hålla liv i dem hur länge som helst. Det är intressant att läsa hur SL resonerar i dessa frågor och hur de funderar kring dispenser. Henriksdalsbergsanläggningen har enligt samma dokument möjlighet att tillhandahålla gas till 130 fordon. Vem vet, det blir kanske enkelaxlade biogasbussar vid Söderhallen i framtiden?

Sjunde busstrejksdygnet

Strejken slutade aldrig, den fortsatte bara i ändrad omfattning och med annat upplägg. Nu är vi inne på sjunde trafikdygnet med strejk - men det tredje i omgång två. Det verkar inte hända ett dugg, i varje fall inte som blir känt för allmänheten genom tidningarna, bussarbetsgivarnas eller Kommunals hemsida. De kan börja förhandla vilken minut som helst. Eller så dröjer det ett tag. Med färre medlemmar uttagna i strejk - c:a 1500 mot tidigare 6000 - känns det som att strejkkassan kan räcka ett tag? Och den 15:e kommer de börja strejka i Skåne, där man inte har samma utbyggda tågtrafik som i Stockholm. Å andra sidan är det kortare avstånd - i varje fall inne i Malmö...

Sommar, sol och uptinad strejk

Strejk igen - fortsatt strejk. Denna gång med Stockholms innerstadsgarage och Söderort, samt Västerbottens län uttagna i strejk. Vi får väl se hur lång tid det tar innan de börjar förhandla igen.

Vis av erfarenheten från förra fredagen då de frös strejken vet jag att det kan hända igen. Det känns dock inte speciellt sannolikt att de fryser strejken för att sedan tina upp den en gång till. Men om det är det som krävs för att få till ett avtal så sker det säkert...

Fast idag är jag helt bussledig... Så jag slipper lyssna på radio och vara insatsberedd.

Uptinad strejk, sol och sommar!

En bra dag: 43, 44, 47, 47, 44, 43 - 76 - och 43,44,43

Måndag. Kommer till Södermalmstorg kl 07.40 och fångar en 43:a mot Tanto, buss 5078. Det är första raden efter helgen och vädret är inte speciellt bra. Bussen kommer 07.50 och jag tar emot den, sätter mig till rätta och glider iväg. En budbil blockerar effektivt vändningsmöjligheten vid Tanto, de renoverar bron, men jag backar lite på vändslingan och kommer förbi. Tillbaka mot Slussen. Når Ruddammen enligt tidtabell. BussPC:n skyltar inte om innan jag positionerat manuellt, men därefter går det bra. Kör iväg som en 44:a till Skansen. Har lite regleringstid där, så jag kör bort från hållplatsen och gör en rundsväng så att jag ställer mig i mitten.

 

När jag har några minuter kvar tommar jag till Waldemarsudde. Släpper på folk. Kör till Sergels torg och får avlösning. Paus. Pratar om busstrejken med en försäljare på ICA. Han undrar om kraven gått igenom och jag säger att jag inte vet, eftersom de ska förhandla senare på dagen. Går upp till hållplatsen och inväntar mitt block, som idag körs av buss 5113. Mycket folk. Går ombord, sätter mig, öppnar framdörrarna. Folk väller in. Bussen blir full på nolltid. Skickar "Bussen fullsatt" till RTL och får ett svar via text. En kvinna med barnvagn ställer sig i mittdörrarna med barnvagnen, eftersom det är fullt, så jag upplyser henne om att hon inte får stå där pga säkerheten samt att det kommer en 47:a till alldeles bakom. Hon tackar och går av. Innan jag kör iväg ser jag den andra 47:an komma ikapp.

 

De flesta som är ombord på min buss går av vid Vasamuseet. Några går även av vid Gröna Lund. Någon enstaka person följer med till Waldemarsudde. Tömmer bussen vid ändhållplats, tar en titt så att inget är kvarglömt och tommar sedan till Skansen. Avgår i tid och håller tiden ända till Ruddammen. Skyltar om till 43:an och glider iväg mot Slussen. Rast.

 

Efter rasten kör jag 76:an, med buss 5037. Vid hotellet i Värtahamnen kommer en tyska fram till mig och frågar om Vasamuseet. Hon har en karta med sig och jag visar att de i så fall skulle ha gått av vid Djurgårdsbron. Kollar snabbt tidtabellen och inser att de lika gärna kan åka med mig till Ropsten och vända, de sparar ingen tid på att gå av och ställa sig på andra hållplatsen. Hon tackar och jag kör vidare mot Ropsten. Det är en ny väg vid Färjeterminalen, lite knixigt, snålt att svänga. Bussmöten gör det inte mindre komplicerat, men allt går bra - nuddar inte trottoaren. Släpper av passagerna utanför entrén till Ropsten, men tyskan och hennes kompis sitter kvar. Kör fram till 76:ans hållplats och har några minuters regleringstid. Kör sedan tillbaka mot Slussen. Säger till vid Djurgårdsbron och de går av. Det flyter på till Slussen och jag når ändhållplatsen i tid. Vänder och kör mot Slussen, paus.


Efter pausen får jag samma omlopp som innan rasten. Äntrar återigen buss 5113 och kör ett varv 43, 44 och 43. Slutar för dagen 16.08.

Att hela tiden växla linjer gör att tiden går snabbt. Det hände dessutom inget speciellt, inga missade hållplatser eller ifrånåkta passagerare. Det var en dag med 43, 44, 47, 47, 44, 43 - 76 - och 43,44,43. En bra bussdag.

Lagt varsel ligger... och förändras

Förra gången stannade hela Stockholms län, i varje fall i bussväg. Nu har Kommunal lagt ett varsel som omfattar innerstadsbussarna i Stockholm samt Västerbottens län:
  • Från klockan 00.00 den 10 juli, Stockholms innerstad: Busslink ABs depåer Söderort, Söderhallen och Hornsberg
  • Från klockan 00.00 den 10 juli, Västerbottens län: Swebus AB och Veolia Transport Sverige AB
  • Från klockan 00.00 den 15 juli, Skåne: Arriva Sverige AB, Swebus AB, Veolia Transport Sverige AB samt Bergkvarabuss AB
  • Från klockan 00.00 den 18 juli, omfattas följande bussföretags verksamhet i hela landet: Flygbussarna AB - dock inte trafiken till och från Skavsta flygplats och inte heller charter verksamheten - Swebus Express AB och Säfflebussarna AB  (källa: www.kommunal.se)
Strejken trappas upp. Det är svårt att riktigt få en bild av vilka krav som gått igenom och vad som inte gjort det. Förslaget om 13 timmars ramtid som Bussarbetsgivarna hade med i sitt bud gällde tydligen bara ren stadstrafik. Och vad som är ren stadstrafik var oklart. Bussarbetsgivarna sa att nya krav lagts fram från Kommunals sida, men det förnekas av Kommunal.

Jag hoppas att parterna snarast kommer överens. I Stockholms län drabbar den inte lika många som förra gången, men hur den slår i Västebottens län ska jag nog låta vara osagt. I Skåne kommer den slå hårt - om det lagda varslet bryter ut den 15:e juli. Det ska nog mycket till för att inte strejken ska bryta ut i natt klockan 00.00 - men vi kan ju hoppas att den inte behöver bli så långvarig och att den leder till att ett bra avtal kan tecknas...

Läs mer om strejken här:
DN - "DN:s läsare i debatt om busstrejken", 2008-07-08
SVD - "Busstrejken drabbar hela Sverige", 2008-07-09

Andra bloggar som skriver om de nya varslen
Görans funderingar - "Så var det dags igen", Stockholmsbuss VD bloggar, 2008-07-08
Magnus tankehörna - "Åter till barrikaderna", 2008-07-08

Fryst läge - busstrejken fortsätter?

Det kanske blir strejk igen - natten mot torsdag. Eller igen... Den fortsätter...

Det är långt till natten mot torsdag, så mycket kan hända...

Läs mer


Bussförhandlingar idag: Fortsatt strejkfrysning eller uptinning

Idag måndag fortsätter förhandlingarna mellan Bussarbetsgivarna och Kommunal. Om förhandlingarna strandar kan busstrejken fortsätta. Bussarbetsgivarnas VD tror inte att Kommunal startar upp hela "den stora processen" igen. Jag är inte så övertygad om det... eftersom strejken är fryst är det väl sannolikt att det inte är ett jättesteg att tina upp den?

Läs mer här: "Nya samtal avgör om bussarna går", DN 2008-07-06]


Avgång X: Andra raden under en fryst strejk

Efter att ha parkerat 5114 i hallen gick jag ner till TX. Det var kö där, fast nu var de två som satt där. Jag skulle byta av block 454 vid Spårvagnsmuseet - en tvåa - men eftersom jag inte mött så många tvåor under min första rad ville jag försäkra mig om att det rullade bussar på det blocket.

- Hej, ska du hämta ut en buss, säger TX till mig
- Jag vet inte riktigt, är block 454 i trafik, frågar jag
- Äuhm, jag se, säger TX och tittar på sina papper - en lista med blocknummer.
- Nej, den är inte i trafik. Du kan sätta det blocket i trafik. Buss 5383. Sätt den i trafik där du ser att det passar.
- Tack. Hej då, säger jag och går iväg.

Det är några minuter tillgodo, så jag passar på att köpa lite knäckebröd. Folk undrar om bussarna är igång igen, och jag säger att strejken är fryst. En boende vid Tengdahlsgatan beklagar att trafiken är igång igen för sin egen del, men önskar samtidigt lycka till i förhandlingarna. Han är absolut inte otrevlig, konstaterade bara att bussarna stör en del...

Går upp till 5383 längst fram i fack 19. 5382 står bakom. Jag försöker starta, men frontluckan där luften kopplas är inte riktigt stängd, så jag får stänga den. Sedan går den igång. Kör ut och gör säkerhetskontroll. Rullar sedan ut på Bondegatsrampen och upp Folkungagatan. Skickar meddelande via BussPC: "I trafik".  RTL svarar med "Tack".

Inga pasagerare, får några stycken vid Tjärhovsplan. Glider vidare mot Slussen och Norrmalmstorg. Lite mindre folk än vanligt, men det går på passagerare hela tiden. Ligger fem minus, men det reglerar sig tills jag är vid Norrtull. Tar en bild - trafikinformationssystemet visar inte antal minuter till nästa avgång utan ett X. Varför det blir så vet jag inte, men det var lite intressant. För det går ganska många bussar nu, möter dem som om det vore normal 10-minuterstrafik.



Bildtext: Avgång X

På tillbakarundan är det en passagerare som frågar "Går bussarna nu" och jag säger "Ja, men det är stora störningar". Många är väldigt tacksamma att det kommer en buss. Tilbaka vid Sofia är det en cyklist som kommer fram och frågar om bussarna går igen, och jag säger att strejken är fryst. "Hur känns det då?", frågar hon. "Känns det inte konstigt att inte ha fått igenom era krav?". "Jo, men eftersom de valt att frysa strejken så borde det väl vara ett annat läge i förhandlingarna", säger jag. Hon önskar lycka till och cyklar vidare. Jag avgår i tid mot Slussen.

Klockan 20.10 kommer jag till Slussen. Ingen avbytare i sikte. Har en oroande känsla av att inte bli avlöst, har sett en massa ledbussar stå uppställda vid Slussen. Informerar passagerarna om att jag väntar på avlösning. 20.14 skickar jag "Ej avlöst" till RTL som ropar upp några minuter senare. Operatören ringer avlösarens mobil, men får inget svar - så han säger åt mig att tömma bussen och ställa upp den "så får vi se vad Söderhallen vill göra med den sedan". Jag erbjuder mig att köra upp bussen till Söderhallen, har sett att omloppet tar slut vid 22-tiden och det går bra. Så jag tömmer bussen, informerar om att det kommer fler bussar, kollar att alla har gått av och rullar sedan ner till Pelikanslingan där jag vänder och får nosen riktning Söderhallen. Skyltar bussen ej i trafik och några minuter senare är jag på hallgården. Loggar ur BussPC:n, stänger ner och går till bilen. Klockan är 20.28. Andra raden under en fryst strejk är över.

Vågen - det är nog sällan en stadsbuss varit så efterlängtad...

För min del innebar frysningen att jag omgående tog på mig uniformen, satte mig i bilen och körde iväg till Söderhallen.

Kommer till Söderhallen. Kör in genom grindarna. Parkerar bilen - klockan är 15.50 och det är en timme sedan jag först läste om frysningen och undrade vad den innebar. Går ner till TX, förbi den gamla matsalen, genom den långa gången. Träffar C - min kompis från linjeutbildningen. Försöker skriva ut en körspec, utan att lyckas. TX är stressad, men det är ganska bra stämning. Det är många förare som undrar lite över frysningen, det är ju inget avtal som slutits - bara fortsatta förhandlingar.

Jag ska köra en 44:a - skulle löst av på Östra station - men istället får jag sätta blocket i trafik. Ser att bussen ska tillbaka till Söderhallen på mitt pass och går upp till facket där bussen står. Får buss 5114 i fack 18 och går till den. Startar upp den, måste ladda upp trycket lite. Kör ut. Gör säkerhetskontroll och sticker sedan iväg, för att gå i trafik vid lämpligt ställe. Tänker först tomma till Ruddammen, men väljer sedan att gå i trafik vid Strandvägen riktning Karlaplan. Inga passagerare alls. När jag kommer upp till Ruddammen ser några personer mig och börjar göra vågen.

Efter strejken

Stannar vid hållplats och skyltar om. Vid Ruddammen har hållplatsen flyttats, så man måste alltid positionera för att bussPC:n ska veta att man är framme. Några som undrar om 43:an kommer går vidare när jag informerar dem om att det är stora störningar i trafiken. Avgår i tid till Slussen. Första passageraren för dagen kliver på. Vid Östra station går ännu fler personer på. Totalt har jag fyra passagerare när jag kommer till Karlaplan. Alla är tacksamma och lite nyfikna på hur det gått i strejken, och jag försöker informera så gott jag kan. Vid Karlaplan  töms bussen på folk och jag fortsätter till Skansen.

Vid Skansen reglerar jag lite. Flera personer kommer fram och undrar om bussarna går nu igen, och konstaterar att strejken inte varade så länge. Jag säger att den är fryst, men att den kan sätta igång igen med ett dygns varsel. Vänder tillbaka mot Ruddammen. Två personer går på vid Gröna Lund, de undrar över strejken. Vid Östra Station kommer en dam på som är väldigt tacksam att bussarna börjat gå igen.

"Man tror ju inte det ska vara några problem. Men i fredags... jag menar i tisdags gick jag och handlade. Tog en resväska med mig för att fylla den med varor. Det tog en halvtimme att gå! Man tänker inte på att det är så långa avstånd... Jag trodde jag såg i syne när jag såg bussen komma. Ni är efterlängtade!", säger hon

Vi pratar lite mer under vägen upp till Ruddammen, jag säger att strejken kan bryta ut igen och hon kliver av. Jag kollar igenom bussen och kör sedan iväg, tommar till hallen. Det är rätt mycket trafik vid Kungsträdgården men jag hinner ändå till Söderhallen innan blocket ska avslutas. Inne i hallen är det dock fullt i facket där bussen ska stå, så jag får ställa den på en annan plats.


Första raden efter strejken var lärorik. Dels insåg jag att det är mycket jobb med att sätta igång trafiken efter totalstopp. Det ger även ett större ansvar åt chaufförerna att själva bestämma var det är lämpligt att gå i trafik. Det är ett pussel och pyssel för att få det att gå ihop. Samtidigt insåg jag att allmänheten var tacksamma för att bussarna var igång igen. Kollektivtrafiken är något folk tar för givet och det är först när den inte fungerar som de börjar sakna den, och kanske medvetet uppskatta den. Aldrig trodde jag att någon skulle göra vågen för mig när jag kom med min stadsbuss... Det är nog sällan en stadsbuss varit så efterlängtad...

Strejken fryst, inte avblåst

Kl 15.00 idag läste jag på min mobiltelefon att strejken frysts. "Frysts", tänkte jag. Vad innebär det. "Avblåst" vet jag, "fortsatt" förstår jag. Fryst förstod jag inte alls. Men det klarnade snart. Kommunal och arbetsgivarsidan återupptar förhandlingarna - bussarna börjar rulla igen.

Fryst innebär att strejken inte är avblåst utan att den kan bryta ut igen med 24 timmars varsel.

Vi får hoppas att de återupptagna förhandlingarna, som fortsätter på måndag, leder till ett avtal. Annars blir det nog fortsatt strejk...

Fryst = avblåst tillsvidare... To be continued...

MMS

Strejken avblåst. Passagerarna gjorde vågen. Stora störningar.


Förhandlingar i busstrejken

Strejk dag 4. Idag (kl 13?) träffas facket och arbetsgivarna för att förhanda. Ska bli spännande att se vad budet innebär. 13 timmars ramtid och lite löneökning, men på tre år. Det fanns något om 11 timmars vila också, men exakt hur det är formulerat har jag inte hört något om. Vi får väl se om strejken avbryts eller fortsätter. Tycker det är positivt att förhandlingar äger rum i varje fall...

Nytt avtalsförslag i busstrejken

Bussbranschen överraskade med ett nytt avtalsförslag där de verkar ha tillmötesgått några av Kommunals krav. Exempelvis 13 timmars ramtid och dygnsvila på 11 timmar. Ska bli intressant och se om det påverkar strejken på något sätt.

Läs mer:
[Bussarbetsgivarna lämnar nytt bud till Kommunal, DN 2008-07-03]

Tid för att hinna koppla av och inte tänka buss ett tag...

Kravet i busstrejken är att de privat anställda förarna ska få samma avtal som de kommunalt anställda. Samma avtalsperiod, samma löneökning, samma anställningsvillkor, vilotid och ramtid. De privata arbetsgivarna ifrågasätter varför ett avtal tecknat med åtta kommunala bolag ska ligga till grund för resten av branschen. Facket vill förebygga risken att bolagen börjar konkurrera med löner och arbetstider och därmed på sikt försämra villkoren för dess medlemmar.

När varslet lades lyftes lönen upp som den största stötestenen, vilket jag kommenterade i ett inlägg i tisdags [se exempelvis SVD:s ledare 2008-07-01].

Nu börjar Kommunal få fram budskapet om att det kanske främst är ram- och vilotid som är det viktiga att få igenom [se exempelvis SVD 2008-07-03]. Detta har de sagt från början, men media har valt att inte lyfta upp det. Det känns som att allmänheten kan ha förståelse för argumenten som gäller ramtid. Bussförarbloggen Cecilia Linnea Birgitta pekar på att restid inte inkluderas i ramtiden [se "Högre lön eller rätt till 8 timmars sömn?", 2008-07-02]. Det är inte ovanligt att man som busschaufför börjar dagen på ett ställe, kanske 04.45 och slutar nio timmar senare någon helt annanstans. Att ta sig till och från sitt jobb på sin fritid är väl inget unikt. Det som är unikt är att start- och slutplatser varierar från dag till dag, med varierande restider som följd.

Rast och dygnsvila är tid som chauffören har till eget förfogande. Det finns inget som reglerar att du måste sova X antal timmar, men det ska finnas förutsättningar att hinna sova ordentligt. Att ha tid för att hinna koppla av och inte tänka buss ett tag...

Busstrejkuppdatering, dag 2 kl 09.30: Låst läge

Det är verkligen olyckligt att strejken drabbar tredje man, men det är ju ofta så med strejker. Det verkar dock som att det än så länge finns ett stöd för bussförarnas krav, i varje fall om arbetstiderna.

Det är svårt att föreställa sig strejk innan man varit med om det som arbetstagare. Tidigare har jag bara upplevt dem som tredje man... Det är mitt ansvar som arbetstagare att hålla mig informerad om när strejken blåses av och då ska jag enligt uppgift direkt bege mig till garaget, ta ut en buss och hoppa in i mitt pass - om jag har något planerat just då.

Så långt allt bra, men hur gör jag då för att hålla mig ajour med läget?

Jag har inte hittat några rutiner ännu, men jobbar på det:



* Kollar intranätet efter nya uppgifter regelbundet
* Lyssnar  på Radio Stockholm via datorn
* Har kontakt med kollegor via mail och SMS

Läget är fortfarande låst i konflikten (Källa:Radio Stockholm, 09.30, 2008-07-02). Samtidigt har trafikdygnet mer än 24 timmar - så mycket kan hända...

Lurad av BussPC:n - hängde inte med i svängarna

Det finns många datorer i en modern buss. Några av bussarna, exempelvis Söderhallens nästintill splitternya Volvo 7500 biogas, har dels datorer som gör att bussen överhuvudtaget går att köra. Dels BussPC:n - en dator som håller koll på hållplatsutrop och tidtabellsföljande. I söndags var jag med om en lite intressant anvädningsupplevelse gällande BussPC:n.

Kör från Norrtull. Avgång 07.51. Till Odenplan. Inga passagerare.  Rullar förbi hållplatsen. Kollar BussPC - minustid - fyra minuter. Jag tänker "Oj vad de har skruvat till den här tidtabellen, får försöka hålla ett bra tempo. Stannar vi Stadsbiblioteket för att ta på en passagerare. Ser då att BussPC:n ställer om sig från "Norrtull" till Stadsbiblioteket. Plötsligt ligger jag inte fyra minus utan två plus. Oups, liksom. Vad hände...

Jag tidsreglerar lite vid hållplatsen för att inte komma för tidigt till Norrmalmstorg. Kör sedan iväg genom ett nystädat Stockholm, det är andra varvet för dagen vid klockan 7, så de sista festprissarna har gått hem och städpatrullerna gått ut. Vid Normalmstorg börjar jag fundera på om jag gick i tid från Odenplan, tror jag gjorde det. Får tips av RTL att kolla tjänstespecen, vilken jag alltid har med mig utskriven, så jag gör det . 8.02 skulle jag gått från Odenplan, det gjorde jag.

Det som hände var att BussPC:n av någon anledning inte registrerade att jag åkt från Norrtull. Jag uppmärksammade inte det, hade fullt upp att köra. Eftersom jag inte hade några passagera alls Norrtull - Stadsbiblioteket blev det heller ingen chans för systemet att positionera, utan det utgick från att jag inte avgått från Norrtull. Det brukar positionera när man öppnar dörrarna. Så frågan är om den avgången står som försenad avgång från Norrtull och eventuellt för tidig från Odenplan, eller bara ett hopp till Stadsbiblioteket. Nåja, ingen fara enligt RTL - jag låg i tid vid Norrmalmstorg och kunde ta det lugnt resten av varvet.

Det är inte varje dag jag blir lurad av BussPC:n - och när jag blir det lär jag mig mer om hur den fungerar. Det är många roliga svängar längs tvåans linjesträckning i korsningarna från Norrtull till Odenplan. Nästa gång kommer jag dubbelkolla att BussPC:n hänger med i svängarna... om uttrycket tillåts...

Bussförarstrejk!

Nu är det bussförarstrejk i Stockholm! (Källa: SL)

RSS 2.0