Nybakad musik låter som musik i våra öron

Det finns idag många internet-sajter som stödjer delning av film. Det alla pratar om är film som skapas av användarna själva, till skillnad mot vanlig TV där det oftast är proffesionell produktion bakom - även program såsom ?America?s funniest? etc.

Jag har inte provat alla videosajter som finns, det finns en del och det bubblar upp nya ?wannabies? hela tiden. Alla vill vara med och dela på möjligheten att dela filmer över nätet - och det finns verkligen allt möjligt och omöjligt ute.

Revver.com är en intressant sajt eftersom den låter dig som filmskapare behålla copyrighten på materialet. Det finns även en möjlighet att få ersättning för att du låter filmen vara där, bygger på att folk ser hela filmen och sedan klickar på reklamen som följer.

Har ni lekt med video och använt låtar som man inte får använda med förevändningen att videon aldrig kommer visas för publik? Har ni letat efter det perfekta soundtracket och lyssnat efter hur texten egentligen går? Inte? Nej, det är ingenting vi som vanligt folk gör. Folk på stora superkanaler som ABC, TV4 och SVT kan ju göra det, de betalar sina licenspengar och kan använda ?Funky town? i inslag om mässor och mössor. Wannabies som jag får antingen använda två takter eller spåna ihop musik i suveräna program som Apples GarageBand. Risken är dock att musikovanan leder till rätt så platta plattor...

Ett relaterat spår är följande: jag läste i Dagens Nyheter igår om att det blivit vanligt att företag beställer egna låtar - såsom SAAB:s ?Release me?, som framförs av gruppen ?Oh Laura?. Det är billigare än att använda en låt av en känd artist, som många redan känner till. Genom att lansera en produkt med unikt nyskrivet material kan den användas för att stödja skapandet och upprätthållandet av varumärket. Samtidigt får okända grupper möjlighet till större exponering (se DN-artikeln: ?Musik som passar produkten?, 2 maj 2007).

För dem som inte har råd att köpa specialskriven musik finns det dock hopp. Själv har jag börjat shoppa musik som är fri att använda till filmer från sidan www.musicbakery.com .  Sannolikheten att någon annan använder precis samma låt till en precis likadan film finns, men är tillräckligt liten för att jag ska våga satsa på dessa spår. Dessutom kan jag med gott samvete publicera filmerna på sajter såsom Revver... Och till sist: tänk på att rätt musik till rätt film kan låta som musik i våra i öron...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Digital spegling

Minnesframkallning, innovation & lärande