iMovie ´08 - ett tecken på att det går att komma bort från standarder?

iMovie ´08 har ett nytt gränssnitt. Borta är tidslinjen och klipp-översikten som varit dess signum sedan iMovie lanserades (runt 2000 tror jag det var). Istället har de valt att göra på ett helt nytt sätt, med flera innovativa lösningar. Exempelvis kan jag browsa igenom klippen väldigt snabbt och välja vad jag vill ha med - utan att klippa i förväg - jag ställer bara in tiden genom att dra den gula markören.

image60

Bildtext: Snap-shot från iMovie ´08. Lägg märkte till den nya formen av tidslinje längst ner i mitten - där klippen är. Genom att dra pekaren skrollar jag i filmen. Dessutom kan jag genom att justera den gula markören välja ut vilka klipp jag vill använda. Tog fem sekunder att komma på, men så otroligt genialt...

En kul finess med iMovie ´08 är att man kan publicera direkt till sitt Youtube-konto. Inte fy och skam. Faktiskt väldigt användbart - sparar ett steg på vägen. Videon nedan är redigerad med iMovie och sedan publicerad till Youtube genom programmet.Jag läste i en bok (Designing interaction av Dan Saffer, 2007) att Apple inte gör användartester, efter att ha testat detta program tror jag inte att det är en nackdel. Detta program är så intutivt när man väl knäckt interaktions-koden går det att göra filmer väldigt snabbt. Sedan finns där ändå flera högre lärtrösklar som återstår att övervinna - men det gör jag gärna... iMovie ´08 - kanske går det att lämna standarder bakom sig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Digital spegling

Minnesframkallning, innovation & lärande