Nöje då och då - för en asynkron upplevelse här och nu

TV-tittandet för mig blivit mindre tablåberoende. Det är mycket sällan jag läser i tidningen om vad som ska komma på TV samma kväll. Istället vet jag när de program jag vill se går och ställer in hårddiskvideon för veckovis eller daglig inspelning. TV:n styr inte livet, jag anpassar mig inte efter TV:n, utan med diverse funktionella tillägg kan jag skapa en egen på begäran tittarupplevelse. Inte helt olikt när videon kom. Den stora skillanden är enkelheten.

 

I tisdags när den stora TV:n i vardagsrummet var upptagen av sambon valde jag att prova SVT:s webbutsändning av Allsång på Skansen. Tidigare år har det inte gått att komma in pga överbelastning, men i tisdags kunde jag faktiskt följa med. Men plötsligt hoppade spelaren tillbaka igen. Börja om från början, börja om på nytt. Inte bara en gång, utan hur många gånger som helst. Hade det hänt på en TV hade jag blivit paranoid och börjat se mig om efter grönklädda män och kvinnor från främmande makt i buskarna. Men nu skrattade jag bara gott, tog en skärmdump och dokumenterade det. Kanske har det med mediet att göra. TV är fortfarande säkert, envägskommunikation, som förväntas fungera med god kvalitet både på innehåll, produktion och utsändning. Webben har jag inte samma förväntningar på. Att programmet stannar, börjar om, hackar - det kan jag leva med. Om jag har en asynkron upplevelse spelar det ingen roll om den släpar efter en sekund eller fem minuter. Det är ändå live, på något sätt. Deja vu.

 

Att webbteven hackar behöver inte bero på något annat än att jag har störning på uppkopplingen eller för många program igång samtidgt. Jag har lägre kvalitetskrav på allt från bild till innehåll. Youtube rules. Och även om kvaliteten är bättre på SVT Play kan jag leva med omstarter. Jag kan ju prova igen när jag vill. Nöje då och då - för en asynkron upplevele här och nu.


Kommentarer
Postat av: Titti

Det var länge sen TV-tablån styrde våra liv... Skaffa barn, sen minns du inte ens vad TV är! skratt Vill man slappa i TV-soffan när lilleman sover så kollar man på nån film för just då är där ju INGET bra alls på TV! :-)

2008-07-18 @ 20:13:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Digital spegling

Minnesframkallning, innovation & lärande