Lycka till eller 10 tips till den som ska skriva teoriprov

Teorin är en viktig del av all körkortsutbildning. För att kunna köra bil eller andra fordon måste du behärska regler och kunna tänka dig in i vad du ska göra i allehanda situationer. Samtidigt kräver dagens kunskapsprov inte bara att du har teorikunskapen, helst ska du även ha vana av hur proven är upplagda för att klara dem. Med detta sagt kommer några studie- och provskrivningstips från en körkortsaspirant till en annan. Klarade precis teorin för D-körkort och har gjort både B och C tidigare, så jag har lite erfarenhet av ämnet i fråga. Dessa tips är sådana som jag har haft nytta av, men jag är mycket medveten om att alla har egna sätt att lära sig på. På sant amerikanskt vis avsäger jag mig allt ansvar för om folk lyckas eller misslyckas för att de följer mina tips. Vissa tips har jag fått av andra, andra tips har jag kommit på själv och speglar hur jag gjort för att lyckas med proven.

  1. Läs böckerna - förlita dig inte enbart på att du klarar övningsprov som finns på körskolor eller på internet. (Vägverkets prov är färskvaror och körskoleproven känns mer som copy-cats. Dessutom är böckerna bra att läsa för att få en djupare förståelse för trafikregler och statistik)
  2. Använd övningsproven som instuderingshjälp - gör proven och se var du har luckor när du läst böckerna. Skriv upp de frågor du missar och försök förstå varför du svarat fel. Försök även förstå varför du svarat rätt.
  3. Gör körkortsböckernas övningshäften - frågorna där påminner om kunskapsproven både Vägverkets och körskolornas.
  4. När du skriver övningsproven mot slutet, innan du ska skriva upp, försök att gå igenom varje svarsalternativ och motivera för dig själv varför det ena är rätt och det andra fel. Motsatsen till detta är att lära sig svarsalternativen utantill. Djupinlärning vs ytinlärning.
  5. Plugga in vägmärken, regler och vägmarkeringar. Att klara dessa ger alltid några gratispoäng som kan vara viktiga för att klara hela kunskapsprovet, om man råkar missa på annat.
  6. Mot slutet - skriv övningsproven som om de vore det riktiga provet.
  7. Läs frågan. Förstå frågan. Kolla gärna in bilden innan du läser svarsalternativen. Öva på att läsa frågan redan på övningsproven. Men det är naturligtvis ännu viktigare på det skarpa provet. Jag upptäckte de senaste dagarna på körskolan att det fungerade bra för mig att flytta muspekaren längs med texten för att verkligen se vad de frågade efter. Detta fungerade även under själva kunskapsprovet på Vägverket. Ett antagande är att många som kan körkortsteorin har missat för att de svarat var det är parkeringsförbud istället för var det inte är det och dyl. Och det är dumt.
  8. Undvik negativ varsebliving. Även om en fråga liknar den du skrivit tidigare kan de fråga om helt olika saker. Så ta det lugnt i den skarpa provsituationen. Läs frågan. Förstå frågan. Tänk även på att "Kommer barn, kommer boll". Om du är osäker, eller bara vill kolla frågan igen, markera den - då hinner du antagligen gå tillbaka och titta på den igen.
  9. Om du har tid över gå igenom provet utan att ändra de frågor du uppenbart inte svarat fel på. Jag tycker det är bra, för då kan jag se om jag tänkt fel i början av provet eller missat ett och eller ett eller. I lördags tjänade jag ett poäng på det sättet.
  10. Avsluta provet när du själv är redo. Annars avslutas det när tiden är slut. De frågor du haft fel på visas - om du missat och blivit underkänd kan det ju vara bra att försöka komma ihåg frågorna - men jag vet att det inte är speciellt lätt. Jag minns inte vad jag missade på - jo - ett vägmärke, men den andra frågan. Det är frågan...

Det var några tips. Det finns säkert fler, men kommer inte på dem just nu. Jag hade även stor nytta av att för buss kunna rabbla vilotidsregler och bruttoviktsbegränsningar, men det kan ju A, och B bortse ifrån...


Min franskalärare i gymnasiet brukade säga att han inte ville skriva "Lycka till" på proven eftersom det inte handlade om tur utan om kunskap. Dessvärre får jag nog säga att kunskapsprovet på Vägverket i varje fall till viss del handlar om tur, men även om att förstå regler och kunna tllämpa den. Men läser du böckerna och förstår - så handlar det i varje fall till större grad om kunskap än om tur. Det är också en fördel om du kört fordonet innan du gör körkortsprovet. Men nåväl - Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Locations of visitors to this page
Trackback
RSS 2.0
Google
Om Bussförarbloggen: Bussförarbloggen är en privat blogg som skrivs på fritiden.

Syftet är att dokumentera vardagen som busschaufför samt reflektera över yrkeskunnandet och teknikanvändningen, för att bli en bättre chaufför...

Vissa inlägg skrivs på raster och andra pauser under arbetsdagen, när bussen står stilla.

Bloggen har ingen koppling vare sig till Busslink eller SL.

Inget av innehållet produceras eller publiceras under körning.