Efter många om och men: tror att bredbandet fungerar

ADSL-djungeln är djup och mörk med många träsk och fallgropar. Det är faktiskt rätt intressant att det får vara så rörigt när det gäller IT-tjänster som många väljer att köpa i brist på realistiska alternativ. Upp till 24 Mbit blev 8 och det ska man som användare vara nöjd med eftersom UDP-värdet är högre än Mbit-värdet. Jaja, vad är en Mbit i nätet - det är upplevelsen av snabbt bredband vi får gå på och trots alla mätvärden som förvirrar och förirrar känns det snabbt. Och vi kan ju alltid byta den dag vi känner för det... I dessa GI-tider utropar jag dock: "Låt ropen skalla - fiber åt alla!"

Om segband och bredband

Idag har vår bredbandshistoria fått ytterligare ett nytt kapitel. Det började i februari när vi beställde nytt bredband inför flytten. Pratade med kundtjänsten på bolaget och bad om snabbaste - de skulle kolla om det gick att få 24 mbit på den nya adressen. Detta inlägg handlar om segband, som blev bredband, som blev segband...

Den gamla ägaren kopplade inte ur sin telefon, så inkopplingen dröjde... och dröjde... och så plötsligt för två månader sedan blev det inkopplat. Men inga 24 mbit. Kom på att kundtjänsten sagt att det handlade om att de skulle kolla om vi kunde få det. Och de skulle skicka ett nytt modem till oss (vi kör ADSL).

Efter ett tag fick vi bekräftelse på att de uppgraderat hastigheten från 8 mbit till 24. Efter ett tag ringde jag till kundtjänsten och påpekade att vi fortarande inte fått bredbandsmodemet. De skickade då ett nytt, smidigt och lätt. Kopplade in det och tänkte att nu ska det vara snabbt! Tjii fick jag. Det gick långsamt, superlångsamt. Snabbare än innan, men inte ens nära 24 mbit. Laddade ner Tptest från PTS och kollade. Runt åtta nio Mbit låg resultatet på.

Så idag ringde jag. Svaret från den vänlige supportkillen var att vi är 2,3 km från telestationen och att man i så fall bör få 12-14 mbit. 24 är det inte tal om. Jag påpekade att det är rätt stor skillnad på 8-9 och 12-14 och han höll med. Han kopplade bort mig ett tag och pratade med någon - när han kom tillbaka sa han att 8-9 är ju nästan 10 och det är för snabbt för att felanmäla. Jag sa, hmm, jo det är ju inte direkt 10 - snarare åtta. Det han kunde göra var att koppla tillbaka oss till åtta (där vi tidigare fått sex mbit). Dessutom med 12 månaders bindning. "Öhh, kan du inte göra någonting åt bindningen?", sa jag. #Jag ger dig två månaders fritt internet", sa han.

När jag lagt på började jag fundera över vad han egentligen sagt - på innebörden av samtalet. Här sitter vi i en lägenhet, vi får inte snabbaste hastigheten på internet, inte ens minimumhastighet på det abbonemanget. Vi byter tillbaka och de vill att vi ska binda oss ytterligare 12 månader. Inte bra. Så jag ringer tillbaka och hamnar hos ytterligare en vänlig handläggare. Hon undrar i och för sig varför jag blev kopplad till henne - och jag säger "För att jag ringde igen, så enkelt var det". Hon säger att det är fel att binda vid nedgradering. Jag pratar om att byta leverantör och hon säger att det är bundet till 10:e jul 2008. "Jo, idag och ett år framåt", säger jag. "Jaha, ja just det", säger hon. Hon lägger om det till vanligt pris med en månads uppsägningstid. Och två månader fria. Så nu kan vi börja se oss om efter en annan leverantör - om det finns någon som kan leva upp till våra höga krav på att få något i stil med det vi betalar för...Till sist...
Jag har skrivit detta inlägg så allmänt att det kan vara vilken internetleverantör som helst, av hänsyn till de oskyldiga. Kundtjänsten på Fel... jag menar Telia ska dock trots allt ha en eloge - de är väldigt vänliga och trevliga - trots att det ibland blir fort och fel. Men när det gäller bredband är fort sällan fel... Kort sagt: Jag betalar gärna för segband, så länge jag inte tror det är bredband.

Om Labradoodlar, pudlar och golden retrievrar

Jag fick en kommentar på ett inlägg på bussförarbloggen där en korsning mellan Pudel och Tax nämndes - Pudax. Jag är, som vissa läsare av denna blogg redan vet, hundmänniska. Jag hade tidigare en Golden Retriever som hette Hubbe och som dog alltför ung. Sedan många år har jag en minnes-sida till hans ära på en adress jag knappt uppdaterar längre. Hubbe, som egentligen hette Hubertius, levde ett till synes bekymmerslöst liv med många långa promenader, härliga stunder på husse och mattes jobb och vedträdsgnagande i trädgården. Han blev sjuk och dog på mindre än en dag, vi tror att han blev förgiftad av råttgift. På denna sida finns bilder där Hubbe visar sitt sanna jag som en lekande, levnadsglad golden.

image42
Bildtext: Hubbe i Falsterbo 1998

Under flera år efter Hubbes död funderade jag på att skaffa hund, men det föll på tidsbrist och svårigheter att få passning. På senare år har det blivit pudlar för nästan hela slanten. Först mellanpudeln Tilda som jag lärde känna när hon var tre år, och jag fick bli en del av hennes flock, och så Kajsa - vår lilla dvärgpudel - eller stora Toy-pudel - beroende på hur man mäter.

Jag gillar både Golden och Pudel - det är väldigt trevliga hundraser vilket som. En hundras, som ännu inte är godkänd i Sverige, är Labradoodle. Jag tycker det verkar vara en perfekt kombination av Labradorens (och Goldens) lekfullhet och pudelns intelligenta eftertänksamhet. Här finns lite mer information om rasen, som om jag har förstått det rätt härstammar från Australien...

image43

Bildtext: Kajsa - aprikosfägad - och Tlda - brun - på en promenad i april 2007

Labradoodle är en ras jag blivit väldigt nyfiken på... Kanske ska fundera på en korsning mellan Golden och Pudel? Poogol, Goodle eller Golpoo?

Solstolle-teasern borta

Angående förra inlägget är det nu intressant att konstatera att något fått "rackaren" att ta bort videofilmen från Youtube. Lite trist, men det är ju hans eller hennes beslut. Den dyker kanske upp någon annanstans istället, i detta underground-samälle där copyright innebär rättigheten att kopiera och lägga upp på vilken hemsida som helst.

Smygfilmad teaser från Solstollarnas konsert

För några veckor sedan hade Solstollarna som bekant sina konserter på Victoria-teatern. Tre konserter ägde rum och två av dem filmades med fem kameror. Just nu håller Ola Ström mfl på att redigera materialet till DVD:n som ska släppas i höst. Eftersom de filmade var de noga med att publiken inte fick använda egna kameror under föreställnigen. Detta gjordes dock trots allt, för att citera Ola Ström, av en rackare (3:e juli 2007) - som lagt ut slutnumret på Youtube. Ljudet är så där och bilden inte mycket bättre, men jag blev ändå överraskad av att kvaliteten blev så pass bra.

Kanske kan vara ett bra exempel på användarprocuderad video, som när DVD:n kommer kan jämföras med professionell video (till den professionella produktions fördel).

För min egen del gör videon från konserten att jag blir ännu mer sugen på köpa DVD:n. Trots smygfilmningen, som man kan ha synpunkter på, är det en teaser för vad som komma skall. Och att stämningen och trycket fångas i filmen tycker jag är ett mycket gott betyg åt hela ensemblen!


image41

Ny logotyp och layout till Odlingspyssel.blogg.se

Nu har jag uppdaterat layout och logotyp på odlingspyssel.blogg.se . Valde lite mer tidlösa färger och gjorde headern lite mer tilltalande. Photoshopade och la ihop två bilder som är tagna med min Nikon systemkamera. I Illustrator lade jag sedan till texten. Till sist uppdaterades färgerna med hjälp av denna sida (purpre.com), som är helt ovärderlig - på ett mycket enkelt sätt går det att hitta komplementfärger och dylikt.

Odlingpyssel-bloggen har förresten haft 1000 unika besökare nu...

image40

RSS 2.0