Nu har de släppt iPhone i USA

iPhone har nu släppts i USA och det finns många tester ute på nätet. Jag tycker det häftigaste med iPhone verkar vara användargränssnittet, som styrs helt och hållet med touch-screen och olika finger-rörelser. Det känns som att de ligger åratal framför konkurrenterna, samtidigt som kritikerna kan ha vissa poänger när det gäller val av teknik och uppkopplingshastighet. Men för användningsupplevelsen är inte tekniska specifikationer alltid det viktiga. Detta vet Apple. Och troligtvis resten av världen också, nu när iPhone har kommit.Länkar:

Test i N.Y. Times
My iPhone diary

Sommar - i varje fall i P1

Sommarpratarna i P1 är ett program som jag sällan lyssnar på, när det sänds. Det går kl 13.03 på dagarna och jag har kommit på att jag har svårt att avsätta tid att lyssna på programmet i realtid - hur gärna jag än skulle vilja. Och ibland glömmer jag helt enkelt bort det totalt. Som tur är håller Sveriges Radio på att experimentera en hel del med ny teknik. Därför går det att dels att få påminnelser via SMS, dels lyssna på hela programmet via nätet samt ladda ner en pod-radioversion - i mp3 - till iPoden (eller vilken annan spelare som helst). Radio-on-demand.

Igår började jag lyssna på Mark Levengoods program och jag tyckte det var suveränt bra. Därför länkar jag till det här (i pod-version, för det var faktiskt rätt skönt att inte störas av musiken)...

Släpp Solstollarna och Toffelhjältarna loss det är vår... önskan

Delar av Per Dunsö och Ola Ströms TV-serier som gjordes för SVT på 70-, 80- och 90-talet släpptes hösten 2006 på DVD - "Solstollar och Toffelhjältar - Det bästa med Ola Ström & Per Dunsö". Det är en mycket välproducerad DVD-skiva med ett urval av godbitar från TV-serierna. Intresset från fansen ledde till att Per och Ola samlade ihop ensemblen från TV-serierna och hade tre live-konserter på Victoria teatern i Malmö, förra helgen - 16-17 juni 2007.

Det är 20 år sedan Solstollarna med Ulla-Bella gick på TV, och de som var barn då - till exempel jag - har växt upp. Solstollarna fick, har jag förstått på senare år, utstå en hel del kritik från kulturetablissemanget om lättklädda damer på stranden. Dessvärre har detta, i kombination med andra saker, gjort att TV-serien aldrig har sänts i repris. Många med mig tycker att det är dumt. För i Solstollarna och kanske i ännu större grad Toffelhjältarna har vi ett stycke TV-historia som saknar motstycke inom sin genre - en genre som förövrigt är relativt unik i Sverige.

Solstollarna och Toffelhjältarna, jag koncentrerar mig på dem eftersom jag inte sett de andra serierna i sin helhet, handlar om välproducerade roliga TV-program, med poppig, rockig och stundtals riktigt vacker musik. Målgruppen var barn, men jag minns att många vuxna i min omdelebara närhet också tyckte det var ganska roligt med Ulla-Bella och Skumberg. Och det värsta är - det håller ännu!

Det ständiga problemet är dock att SVT inte repriserar serien. Orsaken är okänd, men det kan vara som så att radionämnd och annat satt käppar i hjulet. Eller som så att de inte tror att 20 år gamla program kan vara av intresse för dagens TV-tittare. Men släpp en DVD i varje fall...

I vilket fall om helst - på www.solstollarna.se, där gamla och nya fans läser bloggen med glädje, finns det nu ett fans-initierat upprop för att SVT ska reprisera och/eller släppa serierna på DVD. (Tycker det är en jättebra idé, läs mer på den här bloggen). Det vore synd om dessa program inte kan släppas på DVD - det är en kulturskatt, som dessutom är ganska kul.

Digital storytelling

Jag håller på att läsa in mig på ett område som är nytt för mig, och som jag ska börja jobba med snart på Blekinge tekniska högskola. Det heter Digtial storytelling, eller "Digitalt berättande". Har länge varit intresserad av filmning, och använt mig av video i forskningen för att dokumentera arbete och teknikanvändning, men det här är nytt - för nu handlar det om att använda videofilmer som ett verktyg för lärande. Tanken är att lärare och elever med hjälp av valfria redigeringsprogram, text- och bildmanus ska göra små korta filmer om vad de vill. Kärnan i Digital storytelling är berättarens egen röst - som kan användas för att dramatisera berättelsen.

Jag kommer återkomma till det här ämnet - har många idéer som jag måste testa för att lära mig mer. Mer information om Digital storytelling hittar ni här:

Storytelling & dramaturgi
Film Stockholm - Här finns en bra guide och introduktion till Digital storytelling
Utbildningsradion: Rum för berättande - Ett ställe att publicera berättelserna

Ny logotyp till bloggen "odlingspyssel.blogg.se"

Jag håller på att ta fram en ny header till odlingspyssel.blogg.se - så här ser den ut just nu.
odlingspyssel

Framtagning av ny logotyp på bloggen "Digital minnesframkallning"

Håller på att testa en ny logotyp på bloggen Digital minnesframkallning.
image36

Ballongminnen vid Kärrtorps IP och fler luftballongbilder

En av ballongerna, som för övrigt också passerade över vårt hus, eller vid sidan om över vår gata snarare, var den som kraschade in i en hög stolpe på Kärrtorps IP. Det var lite surrealistiskt när jag upptäckte att det kom en ballong bakom huset också, de är ju rätt stora de där mojängerna. Läste att Statens Haverikommision ska utreda olyckorna - det är nog svårt att undvika plötsliga väderomslag. Samtidigt verkar det som att de hade svårt att hålla höjd, alternativt att de försökte landa men inte lyckades. Kan bli intressant att se vad utredningen kommer fram till.

Nedan återfinns några fler bilder. Jag gick förbi Kärrtorps IP idag och passade på att föreviga den nerflygna lyktstolpen. På den här länken finns även fler bilder.

image34

Bildtext: En hög lyktstolpe som vek sig på mitten.

image35

Bildtext: Samma lyktstolpe och söndrigt staket i bakgrunden

Ballongdramatik blev förstasidesstoff

Mina iakttagelser gällande ballongerna uppmärksammades av Expressen som ringde tillbaka två minuter efter att jag skickat mailet. Även DN har hört av sig, men de har inte svarat tillbaka - hur ska jag veta vad mina bilder kostar... Nu meddelade DN att de avstod, de hade väl fått bättre bilder någon annanstans ifrån kanske... Men Expressens publicering var ju kul. Kolla in. Och eftersom förstasidan säkert ändras, finns de även här.

Och eftersom jag har copyrighten lägger jag även ut bilderna på denna sida.

Det blev några skadade - men enl. uppgift inte allvarliga skador. Det var dramatiskt - inte direkt det man tror ska ske - som så ofta med olyckor.

image32

Bildtext. Nokia-ballongen slår i trädtopparna i Björkhagen och landar sedan bortom t-banan.

Lågsniffande ballonger i Björkhagen

Redan när de lyfte fick jag syn på en ReMax-ballong som gick oroväckande lågt över hustaket. Jag hann precis publicera albumet, när vi fick syn på ytterligare ballonger. Denna gång på andra hållet - och så lågt att de bokstavligen snuddade vid trädtopparna nedanför oss. Det verkade som att ballongerna hade problem att hålla höjden och att få höjd - och Nokia-ballongen landade i Björkhagen - verkade det som, men när jag gick ut hittade jag den inte. Precis just nu cirklar en polishelikopter. Undrar om det hänt något... To be continued,.

WiiSpel som vi inte fick se...

Som jag skrev i föregående inlägg har Nintendo släppt sin TV-spelkonsol Wii. Det har blivit en succé, vilket även speglar sig i egengjorda filmer. På Revver hittade jag den här filmen, som jag bitvis tyckte var rätt kul - i varje fall är den sista rätt kul. Den handlar om WII spel som inte höll hela vägen fram från idé till produkt. Jag undrar varför... Not.


WiiLike Wii

Nintendo har valt en annan väg än Sony och Microsoft när det gäller TV-spel. När dessa giganter satsar på realistisk grafik, force feedback och snabbare processorer har Nintendo valt en annan väg. De har satsat på en innovativ form av interaktion - rörelsedetektion med force feedback. Egentligen går det nog inte att rättvist jämföra TV-spelen utifrån prestanda, och jag har dessutom inte provat de nya PlayStation 3 och XBox 360, men när det kommer till upplevelse brädar Wiii varje fall PlayStation 2 med hästlängder.

Ibland brukar de som kan sådant där om spel prata om "immersion", eller inlevelse. Wii kommer med ett spel som heter Wii Sports, där tanken är att du som spelare ska utöva olika sporter. När det gäller Wii Sports är det rätt naturligt att du kan leva dig in i spelet, eftersom du faktiskt nästan spelar tennis, nästan spelar bowling, nästan spelar golf och nästan boxas. Känslan av att träffa en boll i en Wii-tennismatch är faktiskt ganska skön. Efter ett tag kan du till och med, även som nybörjare, placera bollen precis på baslinjen i bästa mästerskaps-stil (antar jag, men egentligen borde väl Björn Borg eller Mats Wilander kommentera spelupplevelsen). Och faktum är att WII kanske skulle kunna platsa på ett gym, om man vill ha lätt träning i varje fall.

wiiHealth

Bildtext: Denna information brukar även finnas på vissa träningsredskap... Märk även mottagaren som är placerad ovanpå TV:n - kan även placeras under TV:n. Det är den som känner av hur du håller och rör kontrollen.wiiInteraktion

Bildtext: Med kontrollen i din hand styr du. Castor, katt och forskare, tittar intresserat.


wiiPlay

Bildtext: "Jag klarade det, jag klarade det. Oj då, där gick bollen ut - jag får skylla på att jag hade systemkameran i samma hand som mitt tennisracket - i sann proffs-anda"

wiiKontroll

Bildtext: Wii-kontrollen - vit i sann Apple-anda (den blir nog lika repig som en MacBook, lika snabbt som en MacBook, men jag har inte märkt det ännu).Jag ångrar inte inköpet av Wii, tvärtom är jag mycket positivt överraskad. Detta känns som rätt väg att gå i dessa tider av nya former av datorer och nya sätt att interagera med datorkraft. Snart kommer vi även testa andra spel... För trots allt: WiiLike Wii.

iPhone - Apple har gjort en iPod igen

Jag har varit försiktigt klädsamt skeptisk till iPhone, mycket på grund av att det är så lätt att hamna i "vill-ha-läget". Men de här reklamfilmerna, som jag hittade via bloggen MaxiMac, är kort och gott bra. SonyEricsson och Nokia i all ära, men Apple har nog gjort en iPod igen. Och så är de naturligtvis väldigt duktiga på marknadsföring...

Detta är häftigt hur man än väljer att se på det - oavsett när vi i Sverige får se den på vår marknad och om våra operatörer förstår storheten eller inte.

Se filmerna: http://www.apple.com/iphone/ads/

Att göra en iPod innebär att när världen utgår från att någonting inte går att göra annorlunda och folket är nöjda med det, visa hur innovation ska ske och därefter använda den nya produkten för att sopa mattan med konkurrenterna. Think different - helt enkelt. Apple har gjort en iPod igen, men denna gång blev det inte en iPod...

Luftballong: Förträfflig flygande frihet

image26

Igår kväll när jag tittade ut genom vardagsrumsfönstret såg jag en luftballong som kommit som från ingenstans. Tio sekunder senare insåg jag att den faktiskt blåsts upp på gärdet en bit från vår lägenhet. Och inte nog med det - det var startplats för sju ballonger - de växte upp som svampar bakom husen. Tur att kameran var laddad! Här återfinns bilderna.

iPhoto och Pixelmator

Att Apple gör bra program är mer ett känt faktum än ett undantag. iPhoto, som ingår i deras programsvit iLife 06, är ett exempel. Det är suveränt för att importera bilder och där finns även goda möjligheter att redigera bilder som är tagna i råformat. Idag upptäckte jag ytterligare en användbar funktion. Det finns möjlighet att retuschera bilder.

Det som är intressant här är att Apple tillhandahåller de mest grundläggande funktionerna, som det krävts andra program till tidigare. Suveränt.

Just som jag lovordar iPhoto läste jag om Pixelmator som verkar vara något i hästväg. Se mer på: http://www.macworld.com/news/2007/05/30/pixelmator/index.php?lsrc=mwrss

image25


och på bloggen MaxiMac där hittade jag informationen: http://maximac.se/nytt/index.php?item=200706002

Hemisdan: http://www.pixelmator.com/

RSS 2.0