Användarproducerad video till låten Grace Kelly av Mika

Jag har tidigare nämnt Revver och Youtube som är portaler där folk själva får lägga ut sina videofilmer. På Youtube återfinns alltifrån 12 sekunder filmat med mobiltelefonen till välproducerade videos av professionell karaktärer. På Revver, som ger ersättning för att du som användare lägger upp videos, återfinns också alltifrån 12 sekunder filmat med mobiltelefonen till välproducerade videos av professionell karaktär. Eftersom Revver ger ersättning har de ett moderatorförfarande, som bedömer varje bidrag. De värsta copy-catsen sorteras därför i den bästa av världar bort. På Youtube är den officiella policyn att copyright-skyddat material inte får användas, men trots det tas uppenbara övertädelser inte bort.

Jag antar att de jurister som har paragrafridande som främsta arbetsuppgift ser rött, på samma sätt som vissa artister gör det, när de ser sina dyra musikvideos tillgängliga för alla på en sajt som Youtube. Samtidigt går det inte att sticka under stol med att exponeringen säkert har ett visst marknadsföringsvärde. Kanske slåss juristerna med marknadsförarna för att argumentera om för eller nackdelarna. Detta är inget nytt, piratkopiering och användade av upphovsrättsskyddat material är ju dynamit när det gäller att försvara uråldriga distributionsmetoder såsom CD framför nerladdning.

Men nu min spaning. Igår på väg från Västerås hörde jag en låt på RIX FM. Jag tänkte, den är ju bra, så jag försökte memorera fraser att söka på vid hemkomst. Idag gick jag in på RXI FM:s hemsida och hittade två låtar som kunde tänkas vara den jag letade efter. Det visade sig att det var Grace Kelly av Mika som jag lyssnade på. Av gammal vana sökte jag upp den på iTunes Store och köpte den. Superbra låt! (Som inte är helt färsk, men relativt ny)

Av ny vana sökte jag även upp den på Youtube. Och hittade en video - länkar till den sist i bloggen...

Det går ju att skriva spaltmeter på samma tema som inledde denna blogg, om jurister och upphovsrätt, men risken är att jag tas för någon som moraliserar och det gör jag faktiskt inte alls. Det intressanta här är inte alla tv-inslag som gick att titta på on-demand utan ersättning till upphovsrättsmännen utan snarare en användare som gjort en egen animerad musikvideo till den...

Snacka om egenproducerat material. Det är en video som fått fyra stjärnor av de som röstat - 269 av 81869 besökare. Mycket enkel, men less is ofta more. Oavsett vad man tycker om den kan det vara värt att notera någon brytt sig om att vara kreativ med låten som utgångspunkt och en hel massa folk har kommenterat och röstat (och bloggat) om den. Om inte det är upphovsrättsintrång, vad är det då. Jo, det är en superbra chans till marknadsföring. Samtidigt ett bra sätt att utnyttja den digtiala kraften. Och sådana som jag köper ju ändå låten...

image24

Animerad video: http://www.youtube.com/watch?v=ebxvJvva0pg

Video: http://www.youtube.com/watch?v=uzA0nG_PurQ

(Och glöm inte att låten går att köpa helt lagligt på iTunes eller i stenåldersskivbutiken som ändå kan vara ganska trevlig att strosa i)

Flygande vampires, helikoptrar och drakar

Igår var jag så på roll-outen i Västerås. Det var en relativt liten flygdag, inte alls samma trafikmängd som det brukar vara. Jag missade första timmen av programmet, kom dit precis när polishelikoptern och sjöräddningssällskapets svävare gjorde sin samverkansuppvisning.

Det som slog mig mest under dagen var mängden av veteranflygplan - Västerås flygmuseum är ett s.k. flygande museum - de försöker hålla samlingen flygande. Följaktigen fick jag njuta av såväl Vampires från 1946 som J35 Drakar. Dessutom passade jag på att gå i hangaren och titta på halvrenoverade J37:or, Hawker Hunter och Drakar. Om de kommer komma i flygande skick förtäljde dock inte historien - men visst är det kul att - om än lite dystert - att titta närmare på dessa plan som så länge var ryggraden i det svenska flygvapnet.

Jag visar några bilder nedan. Fler bilder finns här.

image21

Polishelikopter in action

image22

Daisy standing-by

image23

Scandinavian Airshow - med klätterkatter


Veteranflyg roll-out i Västerås 26/27-5 - 2007!

Imorgon och på söndag är det dags för flygdag i Västerås. Det sker på flygmuseet, på Hasslö (flygplatsen). Program och mer information hittar ni här.

Förövrugt verkar det vara ett bra och intressant program. Västerås Flygmuseumverkar också väl värt ett besök med simulatorer och så.

Fick tipset av en medlem i Vallentuna Aviatörförening. Aviatörföreningen har en DC3 som ska vara på plats.

Jo, jag ska nog dit...

Ny logotyp på Bussförarbloggen

Nu är Bussförarbloggen uppdaterad med en ny logotyp. Ni finner den här: Bussförarbloggen.


Fyra F-16-plan möter varandra i luften

Det är inte bara svenska flygvapnet som gör tuffa uppvisningar. Denna hittade jag på www.revver.com. Fyra F-16 som möts centimetrar från varandra. Rätt så cool...


Glob i ljus - Enskede i mörker

Förra veckans strömavbrott i Enskede satte sina spår, inte minst på denna blogg. De bilder jag tog har nu lagts ut på min hemsida. Klicka här för att se dem .


RAW-formatet - i stort sett helt okomprimerade filer - gör det möjligt att rädda de mest omöjliga bilder genom att ändra exponering i efterhand. Vissa kallar det fusk - jag kallar det digital kraft...

Ett lyft: Filmen om JAS 39 Gripen

Nu ligger filmen från Säve Airshow ute på Revver.com. Den är 3 min och 38 s lång och visar en flyguppvisning med JAS 39 Gripen.

Gripen av stundens allvar: Är världen redo för den digitala kraften?

Jag utforskar just nu möjligheterna med digital video. Under alla år som jag har haft tillgång till digitala videokameror har jag sparat käll materialet på DV-band eller DVD. I förrgår började jag fundera på om jag hade några flygfilmer kvar - så jag letade upp gömman med DV-band, satte in dem i videobandspelaren, kopplade den till datorn och kollade. Vips hade jag fem stycken olika uppvisningar från samma flygshow. Men... Jag saknade en - den jag tror skulle kunna vara mest intressant för publik på exempelvis Revver.

Jag letade upp tre DVD-skivor och på den sista fanns den - en film från Säve AirShow 2000, redigerad i iMovie. Sagt och gjort - jag förde över projektet till min hårddisk. Eftersom den var ändrad senast 2003, fyra år sedan, konverterade iMovie den snabbt och enkelt. Därefter gjorde jag grovredigeringen - tog bort övergångar och texter. Jag öppnade sedan projektet i Final Cut Pro, utan problem får väl tilläggas. Ändrade upplösningen på projektet till DV Cam och gjorde lite finlir redigering. Därefter export via Compressor till olika filformat.

image20

Resultatet kommer ni snart att kunna se på Revver. En JAS 39 Gripen i en suverän show från Säve flygplats, Säve Airshow, den 27 augusti 2000. Vad som är mest intressant här är kanske beviset för att digital video och lagring gör att man inte förlorar någon kvalitet och att det utfrån bra källmaterial går att göra spännande filmer långt efteråt. I det här fallet väntade kreativiteten på rätt distributionskanal. Sju år senare hoppas jag att världen är redo för den digitala kraften...


Headern ändrad, nu kör vi

Helt lätt var det inte att förstå hur headern skulle ändras, men det gick bra till slut. Kruxet var till sist att få texten på rätt ställe, eftersom den läggs till automatiskt av blogg.se. Allt går nog att ändra i CSS-mallen (cascading style sheet), men det är inte uppenbart var det ska ändras.

Det verkar inte gå att lägga till header i alla mallar - men jag utgick från Nature-mallen och ändrade den.

Jag har lagt ut bilderna efterhand eftersom jag använt länken när jag provat att ändra headern. Det blev ju även en liten redogörelse för ur logon förändras efterhand som kreativiteten flödade.

Globen 2

globheader

header2

Bilden redigerades i detta läge med iPhoto 06 - gjorde den lite äldre genom att minska antalet färger och förstärka de som jag beöll.

digitallogo1

Nu flyttade jag över till min 5 år gamla PowerBook och använde Photoshop och Illustrator för att lägga till text.

logo4
Eftersom texten inte syntes flyttade jag den - kom även fram till att less is more...

246506-19

Ljuset från lampor förstärktes genom lagerhantering i Photoshop, samtidigt som all text togs bort. Det svarta fältet utökades för att rymma automat-texten som läggs till av blogg.se om man har rubrik på bloggen.Om igen... Snart kanske färdig?

246506-19

Änny (ännu en ny) logo

image17


Testar ännu en - texten är ju vit i headern...

Test logo

logo4
Det såg inte så bra ut med den andra logotypen, så jag testar en ny...

Ny logotyp speglar digital spegling

digitallogo1


Vi har nu tagit fram en ny logotyp som ska pryda denna blogg. Grunden i logotypen är en bild tagen från min balkong när det var strömavbrott.

rtee

globheader

Tips: Aktiv minnesesframkallning i sann solstolleanda

Många känner säkert redan till det, men tänkte ändå tipsa. Den 17:e juni har Solstollarna (dvs Per Dunsö, Ola Ström, Bo Mårtensson, mfl) två konserter på Victoria-teatern i Malmö. Biljetterna börjar enligt uppgift ta slut, så skynda er att boka - om det nu finns några platser kvar... Boka här

Som jag minns Victoria-teatern från mina år på tiljan är det en mycket mysig liten pärla. Den ligger på Södergatan i Malmö. Deras hemsida finns här.

Jag hade bokat tidigt, men var tills igår osäker på om jag kunde gå eller inte. Men nu är det spikat. Den 17:e kl 14 sitter jag på Victoria-teatern och nostalginjuter. Samtdigt spelar de in material till sin kommande DVD. Jag tänkte föreslå att de ska sälja hela showen till TV4 eller något annat svenskt TV-bolag. Om inte annat borde de kunna lägga ut den strömmande på en hemsida, mot en avgift. Å andra sidan har de kanske redan planerat allt sådant, vem vet...

Eftersom musiken till Solstollarna, och många andra Dunsö & Ström-TV-serier är både välskriven, melodiös och tidlös är det kanske fel att tala om nostalgi. I mitt tycke har inte musiken åldrats en sekund (å andra sidan frågar de mig fortfarande om jag är hel eller halv biljett om jag köper av en bussförare, oavsett var någonstans i landet det sker - oj vad kontantstoppet på SL sparar pengar åt dem...)... Snarare är det ett sant exempel på aktiv minnesframkallning.

Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat

På tal om musikaler. I England har de just nu en omröstning för den bästa kören till Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Sammanhanget är lite oklart för mig, det har något med BBC att göra - ett program som heter Any dream will do. Min systerdotter Hedda är med i en av körerna. Spana in på www.josephchoirsearch.co.uk/choirs/894 .

Jag är partisk, men jag tycker att hennes kör är minst lika bra som de som ligger etta...

Jag ska inte uppmana er att rösta på det inslaget, istället säger jag rösta på det bidrag ni tycker är bäst!

Enskede utan ström, vilket fototillfälle!

Igår kväll kl 22.38 ungefär gick strömmen här i Björkhagen. Det visade sig att det inte bara var i Björkhagen, utan hela Enskede bort till Globen var helt strömlöst och svart. Förutom Dalens sjukhus och T-banan mot Farsta C och Skarpnäck. Jag passade på att ta några bilder, och visar dem här...

Str?mavbrott i Enskede

Globen långt bort i Stan - när ljuset lyser med sin frånvaro skiner den upp
Globen 2

Balkongutsikt - det ser mörkt ut - Förutom en bil som kommer mot oss.


dalens

Dalens sjukhus - inte världens snyggaste byggnad, men ändå ett ljus i tillvaron


Alla bilder är tagna med Nikon D70, manuell slutare (bulb), spotmätning. Foto Mårten Pettersson.

Thalias barnbarn, Miniskådisarna och sedan då?

I mitten av 80-talet fick jag möjligheten att börja i teatergruppen Thalias barnbarn. Efter en termin startade ledaren en ny amatörteatergrupp som hette Miniskådisarna. Det var en utbrytargrupp ur Thalias barnbarn, och som fågelskräma i Titta på mig upp och ner kände jag mig motiverad att följa med - kanske inte en nyckelroll, men en nyckel in i amatörteatervärlden. Vi spelade under många år på Victoriateatern på Södergatan i Malmö, för barn - jag var med i Alice i Underlandet och Folk och Rövare i Kamomilla stad. Men det hände även att vi gjorde resor och spelade på alltifrån fritidsgården i Höllviken till en skola i Esbo utanför Helsingfors och Malmö festivalens stora scen.

Tråkigt nog har jag inte hittat någon dokumentation alls om dessa två amatörteatergrupper på nätet - kanske finns någon som har någon information om dem? Annars får väl jag börja någonstans i cyberspace och andra fylla på...

Nåväl, några av dem som var aktiva i dessa grupper har gått vidare inom show biz, gjort sig ett namn och en karriär - dock inte undertecknad.

Av en slump upptäckte jag idag en av dem på My Space. Han är nu producent, låtskrivare och artist - besök hans sida här och lyssna på några låtar här. Det är riktigt bra och det anade jag redan de där dagarna i slutet av 80-talet på Victoria-teaterns scen...

Re-mix av Molitva på nätet

Läste i Aftonbladet att Jovan Radomir, bl.a. programpresentatör på SVT, har skrivit den engelska texten till Molitva - vinnarbidraget i Eurovision 2007 (Aftonbladet, 14/5, 2007) På engelska heter bidragret Destiny. Han har även gjort en dansremix av den tillsammans med Anders Nyman. Den återfinns här: Molitva re-mix.

Lyssnade precis på den och det lät rätt bra. Ibland tenderar det ju bara att bli sämre när de re-mixar, men det här var bra tyckte jag.

Någon som undrar över texten till vinnarbidraget?

Jag hittade en översättning på en hemsida - visade sig vara den officiella Eurovision song contest sidan:

"English translation

I'm wide awake
An empty bed drives my dreams away
Life melts like ice
Disappears in the twinkling of an eye

I'm losing my mind,
Pushing reality out of sight
Our lips are touching softly
You're the one I believe blindly

I walk around like crazy
Falling in love frightens me
Days are like wounds
Countless and hard to get through

Prayer...
It burns my sore lips like a fire
Prayer...
Thy name is something I admire
Heaven knows just as well as I do
So many times I have cried over you
Heaven knows just as well as I do
I pray and live only for you

I can't lie to God
as I kneel down and pray
You're the love of my life
That's the only thing I can say
"

källa: http://www.eurovision.tv/content/view/430/281/

Inte så pjåkig text.

Vad var det nu jag sa om the Ark

Får kanske citera mig själv i min blogg - det visade sig att jag förutspådde det hela rätt bra:

"Ikväll är det dags för the Ark att vinna! Eller försvinna i östvirrvarret. (...)

Min gissning är så här:

The Ark kommer göra ett superframträdande som får Helsingfors att gunga.

The Ark kommer att ta med sig en låt från varje år i tävlingen på sin färd i stormande syndaflod, för detta är nog dödsstöten för tävlingen.

Ty, the Ark kommer göra att Sverige får kvala nästa år - men de kommer inte kunna rå för det (...) Vinner, det gör Serbien eller Moldavien. England kommer sist. För detta är TV med telefonröstning. Och då kan verkligen allting hända. Östdominansen, eller snarare att smaken är som baken, kommer göra att det krävs underverk för att hålla denna tävling med liv."

->> The Ark försvann i östvirrvarret. 1 poäng.

->> The Ark gjorde väldigt bra i från sig, låten växer 1 p

-->> The ark gjorde att vi fick kvala, men de kunde inte rå för det. 1 p

-->> Vinner gör Serbien eller Moldavien - Serbien vann visst :) 6 p  - det var ju en halvgardering...

-->> Kom England sist? Näst sist - Irland kom sist - var de ens med i år? Oups...

Nu får vi se vad alla låtskrivare har på (sch)lager till 2008!Grattis Serbien! En värdig vinnare sållades ut trots allt

Så avgjordes det! Serbien vann... Grattis!Men...
Jag tror att Eurovision-konceptet måste göras om. På senare år har man bara fyllt på med länder, nu måste man hitta på ett sätt att sålla. Samma problem finns ju i den svenska tävlingen, men det är ändå rätt bra TV. Speciellt den Andra chansen i år - som fick lite nerv i och med cup-upplägget.

42 bidrag på två deltävlingar är för mycket med dagens upplägg. Det skulle kanske vara en idé att ha tre tävlingar där bidragen som ska vara med i finalen sållas ut. Kanske enligt följande:

Deltävling 1, 2 och 3
Låtarna ställs mot varandra på ett sätt som i Andra chansen 2007. Vitryssland möter Storbritannien - Storbritannien går vidare. Sverige möter Ukraina - Ukraina går vidare. Detta kan ske som en del av presentationsprogrammen som ändå sänds fyra gånger innan finalen. Varje låt möter två andra och den som har högst poäng vinner delserien. Dessa hade kunnat vara i mindre skala...

Deltävling 4
En jury väljer därefter ut ytterligare10 bidrag som får vara med i finalen. Detta är en professionell jury, som har lyssnat på alla bidrag ett flertal gånger.

Final
Traditionell final med de länder som kvalificerat sig. Några jokrar kanske också kan vara med, exempevis länder som inte varit med i finalen på länge.

Blir kanske för komplicerat? Nåväl - det är bara några tankar från en schlagerfantast som är lite feedup och trött på att säga - kvala Sverige! Och märk... Serbien kvalade i år... Likt Finland förra året...

Hur spännande är detta på en skala?

Det går inte så bra i eurovision för the Ark. Men det är ju spännande - hur spänannde på en skala? Minus 5.

Ett mönster. Grannar röstar på grannar. Surprise!

SnARK - vad är poängen med poängen

The Ark ligger just nu 4 från slutet... Vad var det jag sa om att kvala nästa år?

Fast nu kom vi upp till hälften av startfältet - 12 poäng till the Ark!

Spännande... Eurovision är död, länge leve eurovision!

Schlagerspegeln på väggen där, säg mig vilka chanser the Ark har...

Jag tror att the Ark har ungefär 62% chans att ta hem det här. Om jag fick bestämma - och det får jag ju eftersom jag har en telefon - kommer toppstriden stå bland:

Vitryssland - ett mycket snyggt nummer och en låt som inte dålig alls. En värdig vinnare.
Serbien - ett mycket snyggt nummer och en låt som inte dålig alls. En värdig vinnare.
Georgien - ett mycket snyggt nummer och en låt som inte dålig alls. En värdig vinnare.
Sverige - ett mycket snyggt nummer och en låt som inte dålig alls. En värdig vinnare.
England - ett mycket snyggt nummer och en låt som inte är dålig alls. En värdig vinnare.

Vi får väl se om jag prickat in något rätt här... Faktum är att det är dessa som är något att hänga i julgranen. Eller kanske snarare göra något annat med än att hänga i julgranen...

Äkta falsk schlager

En äkta kalkon tog sig från semin till finalen. Ett bevis på att schlagerteorierna stämmer. Bulgarien. Snyggt ljus, inte så mycket mer... Och sjunger hon inte falsk?

Luuk påpekade att Turkiet heter Turkey på Engelska, kalkon - fast den låten var bättre.

Där satt den - stARKare än så kan det inte bli

Otroligt snyggt the Ark! Oavsett hur det går är ni vinnare. Synd att surround inte kan involvera mer än bara ljudet. Men jag håller tummarna för en final i Sverige. Varför inte i Växjö? Växjö? Eller i Paris?

Vitryssland - Minsk, eller Tblisi - whatever...

Eller varför inte en final i Minsk. Numret var suveränt snygg. Hur fäste sig dansarna på den vita kulissen? Med kardborrband?

Som en kommentar till min sambos kommentar - Spanien var inte så bra, Vitryssland var bättre...

Någon kommenterade i en tidning - Aftonbladet tror jag - att östländerna typ Georgien tar ut svängarna med musiken mer än västvärlden. Och det stämmer.

Men visst är det en snygg produktion! Och snart är the Ark inne på scenen! En brasklapp - de vinner kanske - jag håller det inte för otroligt. Eller så vinner de inte. Jag håller det inte för otroligt.

Eller varför inte en final i Tbilisi...

Schlagerdepp och ark-pepp: Nu är tävlingen igång

Nu är den stora Eurovision-festivalen från Helsingfors igång. I torsdags hölls semifinalen med 28 bidrag, en snygg produktion, men inte så mycket mer. Minns ni hur man gör tråkiga, de 22 tråkiga, bidrag lite roligare - läs annars min blogg från igår. Där redogör jag bland annat för hur man kan göra för att få lite spänning i de tråkigaste schlagerbidragen.

Ikväll är det dags för the Ark att vinna! Eller försvinna i östvirrvarret. Alla tidningar är fulla med konspirationsteorier, det är långt ifrån glammet på 80-talet. Nu är det blodigt allvar. Vi mot dem - öst mot väst. Defcon 1 - hur skulle det vara att prova ett parti schack istället.

Min gissning är så här:

The Ark kommer göra ett superframträdande som får Helsingfors att gunga.

The Ark kommer att ta med sig en låt från varje år i tävlingen på sin färd i stormande syndaflod, för detta är nog dödsstöten för tävlingen.

Ty, the Ark kommer göra att Sverige får kvala nästa år - men de kommer inte kunna rå för det... De kommer göra sitt bästa och rocka loss, de kan inte rå för något annat. Vinner, det gör Serbien eller Moldavien. England kommer sist. För detta är TV med telefonröstning. Och då kan verkligen allting hända. Östdominansen, eller snarare att smaken är som baken, kommer göra att det krävs underverk för att hålla denna tävling med liv.

När jag tidigare idag frågade min schlagerspegel vem som kommer vinna suckade den bara och sa: ?Någon i väst, någon i söder, någon i norr och någon i öst är vinnare?... Det var bättre förr när en svensk s(ch)lagdänga som Digloo-digiley, eller Fångad av en stormvind eller Tusen och en natt kunde ta hem segern. Trots att The Ark är superbra och låten är en växare... Det blir nog ingen schlagerfinal i Stockholm nästa år... Men kanske i Madrid - Spaniens bidrag är inte så pjåkigt. Får se om något östland har någon stadsskuld eller känner någon som de vill hålla sig väl med i Spanien...

Hurra! Äntligen intrasslad i nätet!

Det tog ett tag - men nu är bloggen sökbar via Google. Sökspindeln har besökt sidan och bestämt sig för att ta med sig den, eller spinna en tråd. Som webmaster har jag naturligtvis skapat ett konto hos google så att jag kan följa de olika bloggarnas färd mot berömelse. Odlingspyssel kom med för några dagar sedan. Digital minnesframkallning har inte kommit med ännu. Trots att den varit ute på nätet längre än denna...

Utan att trassla in oss alltför mycket, låt oss utbringa en skål för bloggen digital spegling! Den googla "Hurra! Hurra! Hurra!". Grattis och fortsätt vara intrasslad!

Schlager, schlager på startfältet där, säg mig vem som bäst i Europa är...

Nu är det över. Semifinalen i schlagerfestivalen - Eurovision song contest - som ägde rum i Helsingfors igår, bjöd på underhållning, underliga låtar och undran över tävlingens framtid. Jag tycker om att se eländet, en gammal kvarleva från tiden då det var en tävling och det kunde vara bra låtar med i den (typ 1999). Det kan fortfarande vara bra låtar med i den, precis som i rättssamhället gäller väl det tills motsatsen har bevisats. Jag orkade inte följa omröstningen och det var kanske tur, för hade jag kunnat sova om jag visste att Andorra inte gått vidare. Hade jag kunnat slumra och avslappnat drömma om jag viste att öst-blocket dominerade totalt. Jo, det hade jag nog...

TV-sändningen igår var mycket välproducerad. Ljuset var suveränt. Serbiens bidrag var supersnyggt och rätt bra. Men ack - 28 bidrag! Det är ju för mycket! Så jag valde att följa ett råd som Per Dunsö gett på Solstollarnas blogg - om man har tråkigt, och ser på SVT, ta fram textningen - men ställ in den för en annan kanal. Välj 199 om du tittar på TV 2 och 299 om du tittar på TV 1. Det kan bli rätt roligt. Sagt och gjort - nedan visas ett exempel - en powerballad med informativ text. Här följer tjeckiens bidrag:

image7

image3

image2

Och som schlagerexpert på bloggen digital spegling jag naturligtvis skapat en schlagerspegel - för det går ju inte att tippa rätt längre. Jag står framför den varje morgon och frågar: Schlager, schlager på startfältet där, säg mig vem som bäst i Europa är. Idag var den så deppig att den valde att inte svara... Vi får väl se på lördag...

Nybakad musik låter som musik i våra öron

Det finns idag många internet-sajter som stödjer delning av film. Det alla pratar om är film som skapas av användarna själva, till skillnad mot vanlig TV där det oftast är proffesionell produktion bakom - även program såsom ?America?s funniest? etc.

Jag har inte provat alla videosajter som finns, det finns en del och det bubblar upp nya ?wannabies? hela tiden. Alla vill vara med och dela på möjligheten att dela filmer över nätet - och det finns verkligen allt möjligt och omöjligt ute.

Revver.com är en intressant sajt eftersom den låter dig som filmskapare behålla copyrighten på materialet. Det finns även en möjlighet att få ersättning för att du låter filmen vara där, bygger på att folk ser hela filmen och sedan klickar på reklamen som följer.

Har ni lekt med video och använt låtar som man inte får använda med förevändningen att videon aldrig kommer visas för publik? Har ni letat efter det perfekta soundtracket och lyssnat efter hur texten egentligen går? Inte? Nej, det är ingenting vi som vanligt folk gör. Folk på stora superkanaler som ABC, TV4 och SVT kan ju göra det, de betalar sina licenspengar och kan använda ?Funky town? i inslag om mässor och mössor. Wannabies som jag får antingen använda två takter eller spåna ihop musik i suveräna program som Apples GarageBand. Risken är dock att musikovanan leder till rätt så platta plattor...

Ett relaterat spår är följande: jag läste i Dagens Nyheter igår om att det blivit vanligt att företag beställer egna låtar - såsom SAAB:s ?Release me?, som framförs av gruppen ?Oh Laura?. Det är billigare än att använda en låt av en känd artist, som många redan känner till. Genom att lansera en produkt med unikt nyskrivet material kan den användas för att stödja skapandet och upprätthållandet av varumärket. Samtidigt får okända grupper möjlighet till större exponering (se DN-artikeln: ?Musik som passar produkten?, 2 maj 2007).

För dem som inte har råd att köpa specialskriven musik finns det dock hopp. Själv har jag börjat shoppa musik som är fri att använda till filmer från sidan www.musicbakery.com .  Sannolikheten att någon annan använder precis samma låt till en precis likadan film finns, men är tillräckligt liten för att jag ska våga satsa på dessa spår. Dessutom kan jag med gott samvete publicera filmerna på sajter såsom Revver... Och till sist: tänk på att rätt musik till rätt film kan låta som musik i våra i öron...

En hundfilm på www.revver.com...

Kajsa är vår dvärgpudel som nog är en toy-pudel. I denna experimentella film leker hon i snön i Brandbergen. Se den på www.revver.com .

/Mårten

Digital spegling?

Varmt välkomna ska ni vara till denna nya blogg - som jag efter många om och men valde att kalla "Digital spegling"...

Anledningen till att jag valt att kalla den digital spegling är att jag i mitt yrvakna bloggintresse har upptäckt vissa svårigheter att få min andra blogg - Digital minnesframkallning - sökbar på nätet. Anledningen till att Googles sökspindlar inte hittar den är för att  Apples iWeb i all sin okritiserbara prakt inte lägger in meta-taggar. Orsaken till detta är för mig en gåta - det är som att bygga världens bästa bil, sedan låsa in den tillsammans med den bästa motorjournalisten i ett mörkt rum, kasta bort nyckeln och tala tyst om det för all framtid... Fast det går kanske att meta-tagga ändå med iWeb - någon som har lyckats?

Därför speglar denna blogg innehållet på den andra - det blir en spegling av de minnen som framkallats... Låter det komplicerat? Tiden får utvisa hur det fungerar.

image1

Bildtext: Besök gärna min hemsida: http://web.mac.com/marten_pettersson - där ni även finner bloggen Digital minnesframkallning...


På den här bloggen kommer ni att hitta:

- Tips, reflektioner och råd gällande videoredigering
- Länkar till videofilmer som jag producerar inom ramen för mitt hobbyprojekt m@rten pettersson digital productions
- Bilder på pudlar
- Allmäna reflektioner kring digital spegling
- MMS inlägg - mobil bloggning...

m@rten pettersson digital productions (MPD) är namnet under vilka mina filmer görs. Det är inget bolag i traditionell mening, det står inte trademark efter vår fina logotyp. Snarare wb - wannabe. För vem vill inte göra bra filmer och ha snygga logotyper som slingrar sig runt höga berg eller blåa jordklot? Vem vill inte använda sig av en massa specialeffekter i hemmavideorna eller ha en THX-robot som får publiken att lyssna. Nu är det ju youtube-tider, när internetanvändarna själva fyller framtidens eter med innehåll, så på denna hemsida kommer filmer att visas. En hel del släpps på DVD - kvaliteten är än så länge bättre där - men efterhand som bandbredden blir bredare och bredare finns där plats även för smala filmer som handlar om allt eller kanske ingenting alls. MPD är i grunden ett lärprojekt - lär dig genom att göra flerkameraproduktioner, hund- och skidfilmer. Lär dig genom att göra succér. Lär dig genom dina misstag.Än en gång varmt välkomna. Äntligen är det dags för spännande digital spegling av digitala minnen i en analog värld.


/Mårten

RSS 2.0