Framtidspåverkan

Högskolan i Halmstad har ett spännade projekt som DN skrev om igår. Alla får vara med och svara på enkät om vad de tror om framtidens prylar. Projektet heter UbiMedia - där ubi står för ubiquitous - allestäders närvarande på svenska... Läs mer: [DN 2008-06-29]

Bussförarbloggen - länk

Min bussförarblogg hittar ni på följande adress: digitalspegling.blogg.se/bussforare


M-ord? Den dödförklarade bloggen lever igen

I oktober dödförklarade Schulman sin blogg på Aftonbladet [se länkar nedan] - den hade blivit ett monster. På TV uppmärksammades detta som en stor nyhet, bloggarnas tid var kanske förbi [se mitt inlägg].

Jag slås nu av att Schulman återuppväckt sin blogg på 1000apor.se - humorsajten.

Nåväl - det finns många roliga bloggar på 1000apor.se:

Alexa Schulmans "Att vara Alex Schulman" blogg är mycket läsvärd Läste aldrig hans förra blogg - är det stor skillnad? Den här känns absolut inte som ett monster...

 Sorans blogg är väldigt läsvärd.

Angående "Att vara Alex Schulman" - var det bara ett fingerat mord? För att få plats med ord på en annan sajt? Ett m-ord?

Officiell Mraz-video på Youtube

Hittade även den officiella videon. Inte helt ovanligt att artister eller deras skivbolag lägger ut videos via Youtube. Ett trendbrott?

iTunes youtube-eran

Körde buss igår och satt och lyssnade på radion. Hörde plötsligt en låt som jag gillade. Som jag har hört en gång tidigare. Vid tillfälle skrev jag ner några nyckelord som jag kom ihåg (på reklamradion säger de ju nästan aldrig vilken låt man hört):

"Open up your mind"
"I am yours"

Idag googlade jag det. Först fick jag upp Everlasting love. Sedan youtubade jag den låten och valde bort den, absolut inte rätt. Därefter youtubade jag "I am yours". Vips fick jag fram ett klipp där två personer gör en egen tolkning av låten jag hörde igår.Den heter "I am yours" och artisten är Jason Mraz. Youtube föreslog även Jason Mraz som tillägg på min sökning.Lyckad sökning. Därefter köpte jag låten på iTunes.

iLove iTunes. iTunes i youtube-eran.


Sommar och sol

Midsommardag med spridda skurar i Stockholm. Då längtar jag efter solen. Vad är då bättre än "Sommar och Sol är det bästa jag vet" med Sven-Ingvars från TV-programmet Hajk.Jag kollade upp låten lite och det verkar vara en fransk låt i original (länk: Låtar du trodde var svenska).

Bokvideo.se: videochatt kl 16 med Martina Haag

Fick tips om en hemsida som heter Bokvideo.se - där man bland annat kan videochatta med författare. Nu klockan 16 är det videochatt med Martina Haag, som skrivit "Underbar och älskad av alla". Har inte läst boken, men sett filmen och tyckte den var mycket bra.

Gick in i chatten och det det verkar riktigt cool. En videokonferens via nätet. Dock var det ingen där, eftersom det är en kvart kvar. Men lite spännande är det allt... Detta får jag spana in mer.

Länk: www.bokvideo.se

FRA-lagen - återremitteras?

Lagen som fått svenska folket att vakna de senaste dagarna kommer enligt Fredrik Reinfeldt att återremitteras. Sällan har väl en ny lag väckt så mycket känslor hos svenska folket. Sällan har väl en ny svensk lag väckt så mycket känslor bland de stora IT-jättarna i USA, såsom Google. Det känns lite suspekt att lagen kommit så långt som till omröstning i Riksdagen om den kränker den personliga intergriteten och grundlagen?

Läs mer: DN 2008-06-18

FRA-lagens vara eller inte vara

Nu röstar riksdagen om FRA-lagen. Det verkar enligt DN som att den senaste tidens debatt påverkat vissa riksdagsmän. Läs mer och följ omröstningen här: [FRA-lagen, DN, 2008-06-17]

Det går eventuellt att följa debatten i realtid via [Riksdagens hemsida]

Humleaktivitet i solskenet

MMS

Humleaktivitet i solskenet


Mobiltelefonjakt - finns det mobilbloggkameror?

Jag brukar alltid ducka för ättriga mobiltelefonförsäljare som står på köpcentrum eller stationer och spanar in sitt villebråd, eftersom jag vet att jag har en historia av att vara otroligt lättpåverkad i sådana sammanhang. De säger "Hej" och sedan sitter jag där med en alltför avancerad telefon, som inte ens är bra, med en alltför ogenomtänkt prisplan. Och mitt nöjdkundindex för det företaget blir noll... Samma sak med telefonförsäljning, alltså säljare som ringer upp. Jag säger bara - Nix-registret är bra!

Uppsökande verksamet är roligare. Då har jag initiativet. Igår tog jag mod till mig och gick in i en telefonbutik. Jag har en SonyEricsson W810 som jag köpte för några år sedan, band upp mig på 18 månader och betalade i slutändan rätt mycket för den. Den är bra - det enda som jag inte varit nöjd med på senare tid är kameran. Jag berättade detta för försäljaren på Telenor-butiken i Handen och han visade en av SonyEricssons nya telefoner - C702. Jag behöver inte walkman-funktionen, eftersom jag hellre lyssnar på musik i min iPod.

C702 visade sig vara en snygg lur - med större skärm än W810. 3.1 megapixel-kamera. Det är en helt ny telefon och var ganska snygg. Den kändes dock inte helt rätt. Så jag avvaktade.

Gick in till Phonehouse och pratade med en säljare där. Han rekommenderade K810, vilken kändes lite gammal i sammanhanget. Han visade en blå variant, som var mycket snygg. Det kändes inte helt hundra ändå. Ska man binda upp sig med ny telefon kan det ju lika gärna vara en nyare modell. Exempelvis trodde han inte att 3G skulle vara så snabbt på den - lite konstigt. Jag avvaktade.

Gick hem. Tog fram min W810 med patina och en putsduk som jag hade i jackan. Konstaterade att den tidlösa designen fortfarande är helt okej. Putsade linsen. Och vips - som ny. Det kändes bra.

När jag funderar på det är det nog inte en ny telefon jag behöver, om jag nu behöver det, utan en kamera med möjlighet att skicka kommenterade bilder till mina bloggar. En mobilbloggkamera. Finns det sådana?

Välkommet regn

MMS

Välkommet regn


God natt 7027

MMS

God natt 7027


Tekniska data för buss 5387

MMS

Tekniska data för buss 5387


Sömlös koppling för delad videoupplevelse på nätet

Aldrig har det varit så enkelt som nu att dela med sig av rörliga bilder, inte bara visa dem för närmaste familjen, men sprida dem och få kommentarer. I en era när High Definition (HD) snart är standard är det lite intressant att fundera över bildkvalitet och vad den betyder för filmandet.

Min mobiltelefon  - en SonyEricsson W810 som har några år på nacken - spelar in video i relativt låg kvalitet - det är stor skillnad mot en digital videokamera. Webbkameran på min MacBook som jag köpte förra året kan användas för att spela in film direkt till iMovie. Det är kanske så långt ifrån HD vi kan komma. Samtidigt är iMovie´08 ett väldigt bra program för att snabbt redigera, när man väl kommit på hur det fungerar.

Det blir inte HD-kvalitet när jag spelar in via webbkameran. Det blir väldigt låg kvalitet, men samtidigt tillräckligt bra för att kunna dra nytta av iMovies funktion för att snabbt publicera filmen till Youtube. Att kunna hoppa över ett steg gör att jag slipper fundera över exporteringen - iMovie och Youtube bestämmer åt mig.

Men det viktigaste är kanske att det är så enkelt. Har jag datorn med mig, har jag inspelnings- och publiceringsmöjligheten. Även om det blir låg kvalitet - känns det som  att den sömlösa kopplingen på ett enkelt sätt gör att vi kan få en delad videoupplevelse på nätet.

Pudlarna hälsar hem

Är just nu nere i Skåne med våra pudlar. De får tillfälligt byta Storstockholm mot trädgårdsliv i Höllviken. Se deras hälsning här:Kort sagt: Mycket lek och spring - hela dagarna...

RSS 2.0