Spricka i flygplanets framruta orsakade landning

Malmö aviations flyg som avgick 12.55 från Sturup mot Bromma igår var efter en start i stark sidvind tvungna att avbryta flygningen pga en spricka i flygplanets framruta. Under starten parerade piloterna genom att använda sidrodret, därefter steg vi rätt kraftigt. Efter en minut drog de av på motorerna och en grön lampa tändes i taket av kabinen. Jag sa till min sambo att de nog hade problem - vi lyfte från bana 35 - riktning norr, och svängde sedan runt. Mycket riktigt, efter en minut kom kaptens röst ut ur högtalarna och berättade att de fått en spricka i framrutan, så de var tvungna att vända tillbaka till Sturup. Landning om ca fem minuter.

Det var egentligen ganska odramatiskt men jag kollade ändå igenom säkehetsbroschyren i stolsfickan framför mig och spandade efter nödutgångar. Vi landade i samma sidvind och taxade in till terminalen. Såg att brandbilarna hade kört ut ur sitt garage. Vid gate informerade kaptenen om att det var yttre skiktet på framfrutan som spruckit. Han informerade även om att vi skulle ta ett plan som stod i gaten bredvid. Jag tänkte inte så mycket mer på det, men såg insatsledaren från flygplatsbrandkåren i gaten.

Det som var intressant i sammanhanget var att besättningen var så lugn. De informerade inte speciellt mycket, kanske för att de fokuserade på att landa direkt och inte ville oroa. Jag hörde sedan att de hade debriefing med besättningen innan de tog ombord oss på nästa plan.

Jag får väl vara glad för att detta är den mest allvarliga incident jag har varit med om än så länge i mitt flygresenärsliv. Jag har inte läst om det i någon tidning idag, så antagligen var det inte så allvarligt... En vardaglig incident i flygtrafiken?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Digital spegling

Minnesframkallning, innovation & lärande