Lord of the rings - musikalen: Grymt snyggt, men till vilken nytta?

Tänk er de tre filmerna om Sagan om ringen. Tänk er Frodo, Sam och de andra karaktärerna. Tänk sedan om och bege er till en teatersalong - och höra dem sjunga. Kan det bli dåligt? Hmm, här följer en liten kort recension.

Musikalen börjar väldigt effektfullt, för att folk ska sätta sig till rätta jagar Sam och de andra eldflugor - det är häftigt. Spana in följande klipp från den officiella hemsidan -- [hemsidan] - den visar stora delar av snyggheten i produktionen. Det är storslaget ljus och ljud. Musiken är kanske lite svårtillgänglig, men det finns öronhängen - särskilt om man som jag köper CD:n och lyssnar i efterhand.

Det största problemet är att det känns som att man valt att fördjupa sig i fel scener. Exempelvis spenderas åtskiliga minuter åt trädscenen, som inte för handlingen framåt, men som är väldigt snygg. Detta leder till att tempot blir lidande. I kombination med att de vill berätta för mycket, blir det ibland outhärdligt tråkigt - inte minst om man sitter på balkongen långt ifrån händelsernas centrum - som jag dessvärre gjorde.

Gollum är bra. Jag gillar dessutom hur man utnyttja scenrummet i alla dimensioner, det är mycket folk som svävar ner. Handlingen utspelar sig på flera parallella plan samtidigt. Scen-konstruktionen - en superdynamisk vridscen där delar av scenen kan vridas, eller höjas och sänkas tillsynes hur som helst bidrar till en dramatisk scenografi.

Slutscenen är ett mästerverk, två parallella episodorer som på ett effektivt sätt växlas mellan med hjälp av supersmart utnyttjande av ljusläggning.

Kan det bli dåligt?

När jag går ifrån teatern tänker jag - "Grymt snyggt". Kanske den snyggaste produktion jag någonsin varit på. Men vad hjälper de när de massakerar historien och väljer ut de delar där de har tekniska lösningar att gestalta all hokus pokus.

Grymt snyggt - till vilken nytta?

---
Titel: Lord of the rings
Teater: Theatre Royal Drury Lane, Catherine St, London

Digitalspeglings betyg: [] [] [] (tre speglar] - för att den är så snygg... och för att musiken är bra

Rekommenderas - men välj hellre en dyrare biljett och sitt på parkett eller första raden. Undvik balkongen som har separat ingång, fem våningar upp, långt ifrån händelserna.

Mer info: www.lotr.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Digital spegling

Minnesframkallning, innovation & lärande