Pass 3: Skyll det på föraren... och passagerarna

Idag började mitt pass tidigt på morgonen - kl 5.14. Jag fick skjuts till Söderhallen och var där i tid. Hade planer på att gå, men vsste inte om jag kunde lita på nattbussens ankomst eller inte. Det är en bit att vandra från Björkhagen till Söderhallen, och eftersom jag inte klockat hur lång tid det tar var jag lite i valet och kvalet. Blir lite logistiska problem när man själv kör de bussar som folk använder för att ta sig till jobbet. Det blev en dag i tidspassningens tecken.

Jag kommer till Söderhallen 05.05 och går in genom grinden. Blåbussarna är redan på väg ut, så jag går ner till TX och anmäler mig några minuter för tidigt. Ska ha handledare och jag får buss 7008 som står i fack 19 - den står längst fram. Vis av gårdagens erfarenhter blir jag rätt nöjd med en äldre variant av de nya Volvo-bussarna. Dagens handledare är på plats i fikarummet och vi följs åt upp till bussen. Jag hittar den och kopplar in strömmen. Dörrarna öppnas. Ställer in backspeglar och rullar sedan ut ur garaget. Gör säkerhetskontrollen och 05.22, enl. tidtabell, rullar jag ut genom grindarna.

Första stoppet är Åsögatan. Så jag tommar dit. Ställer in stämpeln och rullar precis 05.27. Första passagerarna går på vid Smålandsgatan och resten vid Skanstull. Kör lugnt och försiktigt och håller tiden. Släpper av i tid och får reglera någon minut. Iväg mot Karolinska. Bussens dörrar fungerar inte ordentligt, får öppna och stänga manuellt. Dörrautomatiken ska annars fungera, så egentligen borde vi nog ha ställt bussen. Handledaren tyckte dock inte att det var så stort behov av det, vi skrev en felrapport så får de fixa det efter dagens pass.

Kommer fram till KS i tid och lossar. Sex minuters regleringstid och vi kör nästan tomma därifrån. Byter i stort sett pasagerare vid Slussen och kör vidare mot SÖS. Lossar. Kort regleringstid. Kör vidare mot KS, men avlösning vid Slussen. Jag gör lite missar som att jag väntar in folk som kommer springande och inte kör när jag bestämt mig. Sådant tar tid. Onödig tid. Handledaren säger att man inte behvöer köra snabbt, men kan effektiversera hållplatsstoppen. Ändå har jag gjort det sedan i måndags när jag bromsade typ fem gånger innan jag stannade. Nåväl, en minut tillgodo när vi stannar för avlösning vid Slussen.

Snabb rast. 13 minuter. Går till 43:ans hållplats. Bussen kommer en minut försent och jag tar över den. Kör via Mariatorget och sedan svänger jag vänster. Höger där 66:an och 55:an svänger vänster. Kommer till Tanto och har lång regleringstid, men jag missar det så jag är på väg att köra. Måste kolla på tjänstespecen - inte bara på datorn. Datorn uppdaterar och visar +6 minuter. Kör vidare mot Ruddammen och fortsätter att göra passagerarmissar, öppnar inte med dörrautomatiken och har problem med folk som knackar på rutan när jag bestämt att jag ska köra. Förlorar mycket tid - 5 sen till Slussen. Sju sen till Hamngatan. Den man som går på vid Hamngatan undrar om jag är sen eller för tidig och jag säger - "lite sen" vilket är en underdrift, men han behöver ju inte veta det - samtidigt är det väl inom felmarginalen. Kör fram till Jarlaplan och sedan höger mot Ruddammen. 12 minuter sen gör jag en flygande vändning och omskyltning till "44 Skansen". På den linjen ligger jag -3 minuter vid start och till slut är jag uppe i -6.

Kör ut mot Waldermarsudde och skyltar om. Gott om regleringstid. Kör 47 tillbaka mot Sergelstorg och den går fint. Byter och har lunchpaus. Efter lunch hoppar jag på en 47:a mot Waldermarsudde. Vänder den och kör till Tanto. Håller på att ta Odengatan istället för Karlsbergsvägen, men handledaren hindrar mig. Svänger vänster på Karlbergsvägen och sätter sedan fart mot Karolinska institutet. Det går bra och jag ligger inte mer än en eller två minuter efter. Regleringstid. Några som vi har tagit upp frågar om inte bussen går till Skansen, "jo det gör den, men åt andra hållet". "Går det bra att vi följer med?" "Javisst". Så de sitter kvar. Ett par kommer ombord och säger att de hört att biljetter inte säljs på bussen. Informerar om SMS-biljett och de köper sådana. 71250 är numret och man ska skriva HA i teckenfönstret.

Sen börjar persen. 4 vuxna och 7 barn ska åka med. De har inga biljetter. Tipsar om SMS-biljetter och de ska köpa det ombord. Massa folk nu. Barnvagnar. Dörrarna kan inte stängas. Handledaren griper in - jag säger via högtalare att de ska flytta på sig - ge plats åt barnvagnarna. Kanske för många barnvagnar. Kommer iväg ett antal minuter senare. Svänger vänster och där står trafikvärden och massa folk. Öppnar bakdörrarna och släpper ut, innan jag öppnar framdörrarna och gör samma sak. Bussen fylls. Rullar lite bakåt innan växeln tar - tungt lastad. Stänger framdörrarna. Stänger bakdörrarna och sticker. Nästa hållplats Sergels torg. Samma sak där. Vi ligger nu -12 minuter.

-12 minuter håller vi ända till Waldermarsudde. Där vi skyltar om. Tommar till Sergels torg. 4 minuter sena är vi vid Sergels torg, trots att vi inte tagit upp några passagerare. Så man kan förstå att det är rätt tight schema.

Får en rast på 12 minuter och sedan är det dags för 59:an. Det är den linje jag har minst koll på av dagens fyra. Får en H19 vid Sergels torg och kör till Karolinska. Försöker köra i 40 km/h på Sveavägen, för att testa om det hjälper med tidshållningen. Det gör det helt klart. Kommer fram nästan på tidtabell till KS och har tre minuter innan jag vänder och kör till Hammarbyhamnen. Det är värt att notera att linje 59 är lite komplicerad på Söder. Den svänger höger på Folkungagatan, vänster på Nyorgsgatan och sedan höger och vänster. Över till en bussfil och sedan så småningom ut på Ringvägen. Jag hade glömt det från linjeutbildningen - hade jag fått köra som jag ville hade jag åkt som en 76:a... Efter att ha ont om tid hela dagen, ligger jag nu fyra minuter före tidtabell - så några pensionärer har synpunkter, men jag släpper ombord dem.

Efter en lång tidsreglering kör jag tillbaka till Slussen och Riddarhustorget. Samma hållpats som 47 vid Centralen. Kommer fram en minut sen till Sergelstorg och får avlösning. Kl är 13.46 när jag lämnar bussen. Dags att åka hem till pudlarna. Tar T-banan och pratar lite med handledaren.

Vad tar jag då med mig från dagen? Jo:

  • Jag måste vara tuffare mot resenärerna när det gäller att släppa på dem - om jag kör så kör jag. Det går fler bussar.
  • Jag ska använda dörrautomatiken för att spara tid.
  • Jag ska när det är lämpligt hålla hastighetsbegränsningen i större utsträckning - ingen fara för min del att köra för snabbt med de här bussarna på 50-vägar, men kanske 40-45 är mer lagom. Jag har haft så fullt upp med allt annat att hastigheten kanske blivit lidande. 
Jag tror att dessa små ändringar kan göra att jag får lite mer flyt, så att jag lär mig ännu mer om busskörning. Det är viktigt att ta det lugnt, men få ett flyt i alla moment som gör att man sparar tid... Skyll förseningen på föraren... och på passagerarna.

Kommentarer
Postat av: KG

Intressant att läsa!

2011-06-21 @ 22:25:39
URL: http://kostikov.blog.ru/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Locations of visitors to this page
Trackback
RSS 2.0
Google
Om Bussförarbloggen: Bussförarbloggen är en privat blogg som skrivs på fritiden.

Syftet är att dokumentera vardagen som busschaufför samt reflektera över yrkeskunnandet och teknikanvändningen, för att bli en bättre chaufför...

Vissa inlägg skrivs på raster och andra pauser under arbetsdagen, när bussen står stilla.

Bloggen har ingen koppling vare sig till Busslink eller SL.

Inget av innehållet produceras eller publiceras under körning.