Pass 61b: 76 och 3

Efter en lång delad rast åker jag till Slussen och fångar en 76:a mot Ropsten. Efter ett och ett halvt varv har jag paus och tar sedan en trea mo Södersjukhuset. Det var ett tag sedan jag kört trean, men allt går bra och efter att ha tömt bussen vid SÖS tommar jag in till hallen via Medborgarplatsen och Folkungagatan. Ställer bussen på hallgården och slår av elen. 18.55 är det delade passet slut och jag drar mig hemåt.

Pass 61a: Delat med 44, 47, 59, 69

Ibland får man riktiga guldpass. Det är omväxlande och roligt. Som det här passet, för två veckor sedan. Började vid 06.11 på Söderhallen, tog ut en buss och körde tomt till Ruddammen där jag blev en 44:a mot Skansen. Vid Skansen körde jag tomt till Waldermarsudde. Därefter till Sergelstorg för avbyte. Paus. Efter pausen till Karolinska med en 59:a. Därefter blev jag en 69E till Kaknästornet.

Det är dagen efter snöfallet och lite halt. Jag sitter i 69:an mot Kaknästornet. Det är andra varvet. Mina passagerare har frågat mig vilken hållplats som gäller för Djurgårdsbrunnsvägen 40. Jag tog reda på det genom att fråga en kollega: "Aha, Kinesiska ambassaden", sa hon. "Då är det Kaknästornet de ska av vid". Jag tackar så mycket och fågar var hon brukade vända. Hon berättar att hon brukar vända vid Manilla, eller köra via Skansen tillbaka in mot stan.

När jag kommer fram till Kaknästornet töms bussen på passagare och jag kör vidare. Första varvet kör jag höger vid Manilla-skolan och sedan in på bussvägen som leder till Waldermarsudde. Där är det snorhalt, känner jag när jag bromsar. Så nästa varv väljer jag att vända vid Manilla-skolan för att därefter tomma  in till Söderhallen. Tömmer bussen på kvarlämnade gratistidningar, kopplar luften och går hem för en rast delad tjänst.

Force majeure gäller på tågresor i södra och västra Sverige

Efter gårdagens storm gäller force majeure på tågen i södra och västra Sverige. Buss ersätter, men inväntar inte tågen. Läs mer: http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=114&a=70814&l=sv&l=svPass 60: Efter vår kommer vinter

02.25 ringer klockan. Jag har inte sovit speciellt länge, men känner mig oförskämt pigg ändå. Kanske beror på att jag vilat kvällen innan, la mig tidigt även om jag sedan gick upp en stund innan jag somnade igen. Går ut i hallen och tar på mig uniformen - jobbet. Som busschaufför tar jag med mig jobbet hem, skillnaden mot många andra jobb är att jag kan hänga av det i hallen och inte tänka på det förrän det är dags för nästa pass. Springer iväg till T-banan. Pass 60 börjar om 47 minuter.

image181

Ställer mig på perrongen och tar ovanstående bild. Tågen går denna natt endast till Gullmarsplan. Dessutom skriver de på displayen vilka stationer T-banan inte stannar vid - dvs i detta fall alla stationer från T-centralen till Alvik. Tåget kommer. Det är ett kort tåg, vilket i detta fall innebär ett tågset - fyra vagnar. Jag kommer på att de säger fyra vagnar för ett , sex vagnar för två  och åtta vagnar för tre tågset. Får inte logiken att gå ihop riktigt, men så är klockan inte mer än 02.46 när jag börjar fundera på det...

Det är snö ute. Kvällen innan snöade det massor, det var stundvis snöstorm. Jag ställer mig på Skanstull och väntar på 96:an som ska komma. Och väntar. Men till slut kommer den. Eftersom jag ska fånga en 96:a mot Odenplan kunde det mycket väl vara mitt omlopp som kom, men det var det inte. Föraren hälsar och jag står framme hos henne och pratar. Frågar om vädret och hon säger att "det är halt där man inte tror att det ska vara halt". Hon har råkat ut för en del mindre saker under kvällen, men mest bilar som inte helt lyckats stanna. Dessutom hade hon en passagerare som druckit lite för mycket, så föraren var tvungen att åka till Söderhallen och byta buss. Jag konstaterar att det var ett riktigt väderomslag och hon håller med.

Min buss kommer en minut för tidigt och jag tar över. 96:a mot Odenplan. Kör ut till Folkungagatan, ner mot Slussen sedan mot Odenplan där jag vänder tillbaka mot Sickla udde. Efter ett drygt varv, som gått rätt snabbt, är det dags för paus. Går in i pausrummet och hälsar på mina kollegor. Går ut igen och fångar 96:an mot Odenplan, förra natten hade tog jag den mot Sickla udde. Det är på detta varv jag inser att folk vill att man stannar utanför hållplatserna när de ska på, men den går jag inte på...

Vid Skanstull står en kille och väntar. Jag stannar och han säger:
 "Oh, tack du har räddat mig"
"Öh, jaha, vad bra - jag skulle ändå stanna", tänkte jag men säger "Vad bra"

Han åker med till Hammarby sjöstad. Vid Sickla udde går jag igenom bussen och därefter släcker jag och kör in den i garaget. De första två raderna är över. Dags för matrast klockan 06.44 på morgonen...

Efter rasten kör jag en 55:a till Hjorthagen. Därefter en 66:a till Reimersholme. Slutar dagen med en kortis till Slussen. 11.00 stiger jag av bussen och går ner till T-banan. Dags för hemfärd och dygnsvila.

Stureplansfenomenet: Buss samma sak som taxi?

Att köra buss i lördagsnatten - mot söndagen - som jag gjorde för två veckor sedan, bjöd på vissa nya upplevelser. Det var plötsligt vinter igen. Och vid Stureplan var det mycket folk. Polisen stod utanför Laroy, verkar göra det rätt ofta. Taxibilarna trängdes. Jag tog på flera passagerare på min 96:a vid Stureplan både första och andra varvet.

Det jag upptäckte var dock att det fanns ytterligare personer som ville med bussen, när jag lämnat hållplatsen. De stod där och viftade, tycktes tro att det var en taxi som kom.

Och det hände inte bara en gång, utan hela tiden. De knackade på dörrar, de viftade med händer - de såg besvikna ut när de insåg att de behövde gå 50 meter till hållplatsen... Men linjebuss är ju inte samma sak som taxi... Eller går det att se fel - "Öh, du - vi tar den här 11.75 meter långa, 3.15 meter röda taxin med SL-emblem som kommer där..."

Superhalt på vägarna i Stockholm

Var ute och körde vanlig personbil nu ikväll. Bland annat bortåt Jakobsberg/Barkby, där jag såg en av Busslinksskolans övningsbussar - C - 6743. Det kändes som att det var en ny buss, för vad jag minns från i somras hette hade inte buss C det individnumret. Något att kolla upp. Blir nästan lite nostalgisk när jag ser övningsbussarna på stan, det var en rolig tid att lära sig köra buss.

Nåväl, det jag tänkte skriva var att det varsuperhalt på vägen där de ännu inte hunnit med att salta samt på små gatorna. Så ett gott råd. Ta det lugnt i vinterväglaget...

Sett på buss i Skåne: "Speglarna är mina bästa vänner", sitter

DSC00467.JPG
Sett på buss i Skåne: "Speglarna är mina bästa vänner", sitter på tjänstespec. hållaren i OmniLinken. Någon som förstått busskörning... Eller som vill minska skador. Eller båda...

Pass 59b: Fortsatt färd mot morgon

Fångar 96:an mot Sickla udde 05.04. Sätter mig tillrätta och kör vidare. Svänger upp för rampen och in på Bondegatan. Vänster in på Renstiernas gata. Har några få passageare som går av en efter en. Kommer fram till Sickla udde och har regleringstid i tolv minuter. Inväntar avgång och kör sedan tillbaka mot Odenplan. Det är relativt mycket folk från Slussen och framåt, känns som att det nu är en övergångsperiod när nattsuddarna går hem och de morgonpigga börjar sina aktivitieter.

Från Odenplan åker en förare som börjar 06.04 med mig. Han åker hela vägen till Söderhallen och ska plocka ut en trea där. Han har kört några år.

Har en passagerare där bak som sitter och sover. Jag spanar in honom då och då, för att se om han verkar vilja gå av. Varje gång jag stannar vid hållplats ser han sig urvaket omkring och nickar sedan till. Kommer hela vägen till Sickla Udde - och han gör inga anspråk på att vilja gå av, så jag tar mikrofonen och säger: "Sickla udde. Ändhållplats för den här bussen". Han reser sig upp och vinkar mot mig, går sedan av. Jag tar en tur genom bussen och ser till att allt är i sin ordning, innan jag släcker innerbelysningen och rullar iväg mot hallen. Precis på den tid som står på tjänstespecen ställer jag bussen, sätter i luften, slår av huvudströmmen och går iväg för att ta tvåan ner till Slussen. Matrast kl 07.15 - 08.14 inklusive restid...

Pass 59a: God morgon, mitt i natten...

Lördag kl 02.20 ringer min mobiltelefons alarm för första gången. Jag har varit vaken till och från de senaste timmarna och pustar nästan ut, eftersom jag nu slipper oroa mig för att den inte ska ringa. Går upp, tar ner bussförarkläderna från hängaren, går igenom det sista och rusar ut till T-banan. Snart börjar min tidiga uttjänst.

DSC00454.JPG

Går ut genom porten. Har några minuter på mig innan T-banan kommer. Mot Odenplan, kort tåg, står det på displayen. Jag går ut på plattformen och väntar - har bilnyckeln i fickan om det skulle vara så att T-banan inte kommer som utlovat. Men där, där är den. Jag känner mig pigg och vaken när jag går ombord i det fyra vagnar långa tåget - ett tågset. Åker med det till Gullmarsplan där jag byter till ett annat tåg. Byter sedan till 96:an och är på Söderhallen 03.01. Jag tog inte första T-banan för dagen, utan en av de sista.

Går upp i Söderhallen och tar lite att dricka. 03.15 går jag ner och väntar på bussen som kommer enligt tidtabell. Hälsar på föraren och sätter mig tillrätta. Första varvet går riktning Odenplan, så jag tänker mig noga för borta vid rampen för att inte svänga där och köra fel. Det är inte jättemycket folk, en person sitter i bussen. Lite mer folk vid Stureplan. En tjej med SMS-biljett frågar hur det är att köra nattbuss. Jag svarar att jag inte kört så länge, men att det är rätt okej - man träffar en massa intressant folk och lär sig mycket.

Lugnt hela vägen till Odenplan. Bussen töms på passagerare och jag trycker okej på bussPC:n när den föreslår tomkörning. Svänger på andra gatan till höger och tidsreglerar lite innan jag kör fram. En passagerare från Stadsbiblioteket. Nu är klockan 04 och jag börjar tänka att det inte är så värst tidigt längre... Polisen står vid Stureplan, vid Laroy, vet inte vad de gör där - funderar lite på det medan jag fortsätter Birger Jarlsgatan bort mot Norrmalmstorg. Mer folk där. Någon frågar om hur man tar sig till Gullmarsplan. Jag tipsar om andra nattbussar, eller att de kan åka med mig till Skanstull. Några är överförfriskade, men ingen så full att de inte får följa med. Andra försöker stoppa bussen utanför hållplatserna, men det låter jag bli.

Svänger under Clarion och kör bort till Sickla udde för tolv minuters reglering. Vänder och kör sedan tillbaka till Spårvagnsmuseet. 04.48 är passet slut och jag lämnar över bussen någon minut sent, eftersom den avlösande förarens buss var försenad. Hinner få iväg "Ej avlöst" till RTL, men säger till föraren att det inte är någon fara för min del - han får prata med dem om de anropar tillbaka... Går upp till pauslokalen och tar en frukt. Tiden går snabbt: nu är det "god morgon" för att det är morgon, inte god morgon mitt i natten...

Skanstull. 96an var lite sen. "Halt där man inte tror det är halt%

DSC00460.JPG
Skanstull. 96an var lite sen. "Halt där man inte tror det är halt", sa föraren.

Kort tåg - fyra vagnar. Det vill säga ett tågset.Två tågset %E

DSC00459.JPG
Kort tåg - fyra vagnar. Det vill säga ett tågset.Två tågset är 6 vagnar. Tre tågset 8 vagnar. Indikerar brandlarm... Men nu kör vi.

Samma tid, samma T-bana som igår. På väg till jobbet. Det verkar

DSC00457.JPG
Samma tid, samma T-bana som igår. På väg till jobbet. Det verkar halt men de har saltat. Har sovit bra.

Är du missnöjd med vädret? Vänta tills imorgon...

"Är du missnöjd med vädret? Vänta tills imorgon så blir det annorlunda", var det en som sa på P4 "Ring så spelar vi" idag appropå storm, vårvärme och sol... Och väderomslaget kom även i Stockholm - lite otäckt likt det där fjällvädret folk har varnat om. Ena sekunden varmt och skönt. Sedan lite snöblandat oskyldigt. Därefter, bokstavlingen i nästa sekund,snöstorm.

Var ute och körde personbil precis och det var halt. Så ta det försiktigt alla ni som har ärenden ut... Själv ska jag återigen köra buss i natt kl 03.17, det kan bli spännande...

Och som ett brev på posten, eller is på vägarna, blir det problem för bussarna - inställda bussar i hela Stockholms län pga av halka basunerar SL ut på sin hemsida.

Kanske får skriva om låten Sol, vind och vatten så att den i samma vers innehåller, snö, regn och is? Eller vänta tills imorgon...

Känns som att det är mitt i natten. Men det är tidig morgon. 02%

DSC00454.JPG
Känns som att det är mitt i natten. Men det är tidig morgon. 02.30. GOD MORGON!

RSS 2.0