20 nya MAN läggs till de 28 Solaris som snart levereras

Snart kommer de första Solaris-bussarna (om de inte redan kommit). Exakt när vet jag inte, men hörde att de håller på att bli färdiga i Polen. Ska bli väldigt spännande att prova ett nytt märke. 28 bussar är beställda (Solaris Urbino 12).

Förutom dessa 20 st normalbussar med gasdrift från MAN köpts in. Jag antar att det blir Lion's City A21, samma som boggibussarna (A26 G) men med två axlar istället. Enligt uppgift ska dessa levereras i slutet av året.

Detta innebär att det på kort tid kommer 48 nya bussar till Söderhallen. Spännande, spännande.

Avgränsat framkomlighetsproblem

Stannar med 5114 vid hållplatsen Timmermansgatan. Öppnar dörrarna och vänder stolen. Just som första passageraren går ombord hör jag en bil tuta, på Hornsgatan. Passageraren vänder sig om. Jag ser inget, bara att trafiken stannar till framför mig på Hornsgatan. Stänger dörrarna när alla gått på och kör fram. Kollar höger. Två bilar har smällt. En Mercedes har kört in i en Ford Escort. Förarna är ute ur bilarna och det verkar inte vara några skadade. Däremot hindrar bilarna effekt vidare färd mot Slussen, eftersom det är så trångt för min 43:a.

Jag informerar passagerarna om att det är en krock på Hornsgatan och att jag ska kontakta trafikledningen för att se vart jag ska ta vägen. Släpper av dem som vill bli avsläppta och kontaktar RTL. RTL ropar upp och jag meddelar att det är en krock mellan två bilar och att jag inte kan svänga höger. Får instruktion om att stå kvar. En annan operatör på RTL tar över och frågar om det är framkomligt in mot Timmermansgatan, vilket det är från alla håll. En resenär frågar mig om jag inte kan köra, bilarna kör ju. Jag säger att bussen är för bred och hon förstår det.

Operatören på RTL frågar om jag kan köra vänstertrafik i lördagsförmiddagstrafiken, som är glesare än vardagsrusningen och jag säger att jag ska försöka när jag får grönt. Ropar upp 5071 som står bakom mig och informerar om att jag ska försöka svänga höger via vänsterfil. Säger även till passagerarna att jag kommer försöka mig på en sväng på fel sida refugen, så att de vet. Grönt. Ingen bil blockerar korsningen. Glider ut så långt att jag inte blockerar riktning Hornstull. Avvaktar. Kommer bilar hela tiden. Lucka. Svänger. Bilar som kommer ser vad jag gör och stannar. Svänger. Kommer runt bilarna och ser att 5071 följer efter. Stannar vid Mariatorget. Åtta minuter sen. Ropar upp RTL och säger att de kanske ska överväga att lägga om körvägen. Operatören säger att han ser att jag är förbi. Inte så många bussar som är berörda, fortsätter han, men ska meddela det omlopp som kommer efter.
Det som orsakade det största problemet var att det kom mötande trafik. Att vara tydlig med sina avsikter är inte så lätt, om avsikterna bryter mot normala regler - även om det handlar om att ta sig förbi ett hinder. Det är mitt jobb att tänka buss och det kändes skönt att kunna bolla situationen med RTL - för att lösa ett till buss och lastbil avgränsat framkomlighetsproblem.

Busskö och förseningsrekord

Hoppar av tvåan vid Spårvägsmuseet, efter att ha fått tömma bussen, beklaga besväret och tomma Folkungagatan upp med MAN-ledbussen 5395. Kungsträdgårdsgatan igen?, sa den avlösande föraren överseende. Ja, Kungsträdgårdsgatan, svarade jag. Som reserv får man hoppa in och täcka för förare som är försenade - och trafiksituationen i Stockholms innerstad är just nu väldigt ansträngd. Ringer TX och får uppgifter om nästa omlopp - 825 mot Ropsten. Gillar 800-omloppen eftersom det innebär boggibuss, så glad i hågen tar jag vändande tvåa till Slussen.

Vid 76:ans hållplats väntar fem förare på bussar. Den första skulle ha fått sin buss kl 15.53. Jag skulle ta emot min 16.17. En förare föreslår att vi ska hålla utkik åt andra hållet, ibland kan man avlösa i rätt tid vid fel hållplats. Vi diskuterar en trafikomläggning och jag läser snabbt hur den är tänkt, nackdelen med att vara reserv är att det inte finns så mycket tid att kolla anslagstavlan - i varje fall inte denna dag. Pratar med chaufförerna och en efter en får de sina bussar, inte alltid i ordning. Till slut kommer 7527 som är min buss. 10 minuter sen. Precis innan avlösningen har RTL ropat upp i ett allmänt anrop och meddelar något som har med omläggningen att göra. Uppfattar inget av meddelandet.

Ropar upp RTL när jag glider iväg. Säger att jag precis tagit över och frågar vad som gäller. Får reda på att jag ska köra Södra Hamnvägen rakt fram från Frihamnen - inte svänga inom hotellet. Längesedan jag körde 76:an, men det är inga problem att förstå omläggningen när jag väl är framme. Smalt på Hamnvägen pga vägarbetet - det hela underlättas inte av att folk går där de inte ska gå. Tunna skivor. 15 minuter sen vänder jag på Ropsten. En resenär klagar över att hon väntat vid Hangövägeni 30 minuter och säger att det är svårt att veta hur vi kör. "Kan ni inte sätta upp en skylt eller något" Jag tänker att det är svårt för oss också, men säger att jag förstår och att jag ska meddela detta. Ropar upp RTL som lovar att kolla upp om informationen gått fram eller inte.

Strandvägen. Kön av bussar ringlar sig från Nybroplan. Jag räknar åtta bussar framför mig. Kommer inte någonstans, så jag informerar passagerarna om busskön. Efter 10 minuter tar jag beslutet att låta dem som vill gå av genom främre framdörren. Svänger så långt mot vänsterkanten jag kan och uppmanar dem att hålla utkik och kollar backspegeln. Några tjejer kommenterar fnittrande busskö-uttrycket. Ser minustiden öka. 15, 20, 25, 35 minuter. Glider fram någon meter då och då. Får stå två perioder vid trafiksignalen - dels för att bilar blockerar korsningen, dels för att det inte finns någon plats att köra fram till hållplatsen för mina 13,7 meter. En man undrar varför det är kö och jag svarar "för att det är mycket trafik", vilket kanske lät lite dumt - det var ju självklart - men jag utvecklar det och berättar om Centralbron och dess avstängnings påverkan på framkomligheten. En dam kommenterar att vi har för bra tålamod med bilisterna, på något sätt känns det som att kritiken brukar vara formulerad tvärtom...

Släpper av några passagerare vid Nybroplan efter att ha diskuterat deras möjligheter att komma snabbare fram om de går till Kungsträdgården. Stora chanser att genskjuta en buss på det sättet, säger jag. Tar för mig så mycket jag kan för att komma ut från hållplatsen. Bilister som talar i mobiltelefon har inte full uppsikt, men det går bra. En bilist förbannar mig för att han tycker att jag tränger mig när jag i själva verket håller höger för att dra fram bussen så att bakomvarande buss inte ska blockera korsningen. Han säger inget till mig direkt, men jag ser honom mumla besvärjelsen. Vinkar fram honom. Samspel. Angör Norrmalmstorg 43 minuter sen. Svänger in på Kungsträdgårdsgatan. Får med mig hela busslängden. Angör Karl den XII:s torg. Därefter flyter det på rätt bra till Ljusterögatan. Tiden flyger. 38 minus vid vändning.

Har arbetstid till kl 19, så jag tar en vända till Ropsten. Inser att jag kommer att bli sen. Anropar RTL och diskuterar arbetstiden med dem, de ber mig gå i trafik om det är folk på linjen, annars får jag tillåtelse att tomma från Ropsten. Köerna verkar ha lättat vid Nybroplan så jag väljer att vara i trafik. Ligger minus 33 när jag vänt vid Ropsten och förseningen minskar inte mer än så, trots att jag kan rulla på bra då det inte är några påstigande. Vid Djurgårdsbron tror någon att jag är tidig och blir överraskad när jag säger att jag är 38 minuter sen. Det flyter på bättre och kl 19.17 - en halvtimme efter att bussen skulle vara på Slussen lägger jag i p-bromsen och blir avlöst. 38 minuter försening.

Trafiksituationen i innerstaden påverkas av Centralbrons avstängning. Det blir otroliga köer som bussarna obönhörligen fastnar i. Det är jobbigt både för bilister, bussförare och passagerare. Korsningarna känns underdimensionerade för både buss och bil. Det är lätt att blockera - själv tänker jag väldigt aktivt på möjligheterna att få med mig hela bussen, men planen kan mycket väl gå i stöpet av att någon bilist eller buss står någon cm för långt ut, vilket innebär att svängen inte kan genomföras. Det leder till busskö och förseningsrekord.


I sensommarmorgonens underbara solsken: T-banestopp, batteriläckage och lämmeltåg

Sitter reserv och tar ut 5041 för tomkörning till Hjorthagen. Klockan är 07.55 när jag kör ut genom grindarna. Tar vägen förbi Norrmalmstorg och Lidingövägen bort mot Ropsten. Kommer fram med några minuter tillgodo. Avgår i tid. Vid första hållplatsen ropar RTL ut i ett allmänt anrop att Röda linjen står still mellan Mariatorget och Stadion pga vagnfel. Väntar tills alla hållplatser i Hjorthagen är passerade, sedan informerar jag passagerarna om stoppet.

Kommer fram till Slussen och möter överfulla 76:or. Svänger in till hållplats och ser att det är en ordentlig folksamling. Föraren går på genom framdörren:
- Är det störning på T-banan?, säger han
- Ja, precis. Mariatorget - Stadion - vagnfel, säger jag
- Okej, för jag cyklade precis från Mariatorget och såg människorna gå - så jag tänkte att det var något med T-banan

Vi säger hej. På vägen ut svarar jag på frågor om vart 55:an går. Det är ju ganska knapphändig information, men jag gör så gott jag kan. Pustar ut.

T-banestopp
Bildtext: Ersättningsbuss för T-banan - en 55:a i ordinare trafik

Paus. Dags för en 43:a. Går upp till Södermalmstorg. Fullt med folk. Översvämmat. Löser av. Öppnar upp. Massa frågor från passagerarna:
- Går denna till Liljeholmen?
- Är detta ersättningsbussen?
- Hur ska jag ta mig till Hornstull?

Jag svarar så gott jag kan och kommer på att T-banan går från Mariatorget och söderut - så folk kan ju följa med dit. Bussen blir full och jag glider iväg mot Mariatorget. Några barn med sin mamma kommer på att de åker på fel buss - de skulle till Ruddammen. Jag säger att det kanske är lättast att de hänger med till Tanto eftersom det är så mycket folk, det kan vara svårt att få plats på returbussen. Dessutom går det inte överdrivet många bussar på 43:an.

Hjälper en dam att hålla utkik efter Tantogatan 61 och släpper av henne på lämplig hållplats. Hon tackar så mycket. När jag tar ombord passagerare försöker jag att med jämna mellanrum informera dem om att Röda linjen står still. De flesta tackar för informationen och har misstänkt att det hänt något sådant. Vid svängen mot Hornsgatan informerar jag via högtalarna att det kommer att bli mycket folk och ber passagerarna gå så långt bak i bussen som de kan - ingen reaktion. Folkmyller vid Mariatorget. Passagerarna står ute i gatan - knappast säkert. Jag stannar en halv meter från kanten och öppnar dörrarna. Samma frågor som tidigare - växelvis på svenska, växelvis på engelska.

Jag informerar om att bussen är ordinare 43:a mot Slussen och Hamngatan. Till slut är bussen djurgårdsfull - det går inte att få in fler rent fysiskt. Säger att jag måste stänga dörrarna och stänger dem försiktigt. Glider iväg. Lämnar 300 pers på hållplatsen. Pratar med en tjej som undrar vad som har hänt - jag säger vagnfel.
- Jag pratade med min mamma och hon sa att det var explosionsrisk, det hade jag kunnat förstå. Men vagnfel.
- Ja, jag har bara hört vagnfel, säger jag och höjer volymen på Radio Stockholm som informerar om att T-banan står stilla
- Det kom bara en ersättningsbuss och det var nästan slagsmål om att komma med fyran, fortsätter hon, samtidigt som hon undrar om jag kör till Körsbärsvägen, svarar att så småningom kommer vi dit

Vid Slussen går folk av. Att bussen går 200 m från T-centralen verkar passagerna inte uppfatta eller förstå, utan de vill byta till en buss som går dit. Några går till tvåan. Jag tänker att de får göra som de vill, men inser att alla bussar kommer att vara lika fulla. Det bästa de kan göra är att stanna ombord på den buss de kommit ombord på... Jag stänger dörrarna och rullar iväg. Vid Slottsbacken kommer information via Radio Stockholm att T-banan rullar. Jag avvaktar med att informera tills jag fått besked via RTL. Det kommer tre minuter senare. Då ropar jag ut i högtalarna att T-banan rullar med stora förseningar.

- Stämmer det att T-banan är igång igen, ropar en dam från bakre delen av bussen och jag tänker att högtalarna kanske inte fungerade, reser mig upp när jag står still och ropar bakåt att
- Det stämmer. T-banan rullar med stora förseningar, lite snopen över att min informationskampanj kanske varit i onödan pga av att mikrofonen/högtalarna inte fungerade...

Några studenter från KTH frågar om det går snabbare att byta till T-banan, men jag säger att det kommer gå fortare med buss. Det är ingen trafik att tala om på 43:ans linjesträckning och vi är redan vid Hamngatan. Folk går av vid Valhallavägen. Tjejen som jag pratat med i början går av på Körsbärsvägen och vinkar glatt. 15 minuter sen rullar jag in vid Ruddammen.

Spetsvändning. Mindre folk. Avgår åtta minuter sen men har snart 15 minuter försening igen. Vänder vid Tanto. 7,5 minuters försening. Berättar för alla som vill höra att röda linjen är igång igen. En vänlig man säger "Kör så det ryker" och ler. Åtta minuter sen stannar jag vid Slussen och informerar avlösaren om den trasiga mikrofonen. Får dock inte testat om den verkligen fungerar eller inte, men skriver felrapport.

När tunnelbanan inte går och alla de som normalt åker T-bana satsar på bussen, och förväntar sig samma kapacitet, då blir det kaos och missnöje. Ett t-banetåg tar några tusen passagerare. En buss tar 70 eller kanske 140, beroende på längd och hjärterum. Jag vet inte hur många bussar som sattes in, eller dirigerades om från andra linjer, men jag såg en av Hornsbergs täbyledvagnar - med svängande bakaxel vid Södermalmstorg och en 47-vagn från Hornsberg. Det var värsta tänkbara tidpunkt för T-banan att lägga av - men kanske är även T-banans känsliga tidpunkt när den belastas som mest vid rusningen? T-banan körde så det rök och la av...

Lämmeltåget mellan Mariatorget och Slussen gick i varje fall... i sensommarmorgonens underbara solsken.

In från Djurgården: Led- och boggi-dojjor

Söndag. Efter rasten på Stockholms Spårvägars rastlokal tar jag 7525 och glider iväg till Kaknästornet. Avstår från omedelbar avgång och kör istället upp till parkeringen och ställer mig. Det är precis att bussen får plats på en p-plats - ska man vara riktigt noga får den nog inte det, men jag ska inte stå där så länge. Pratar med ledarturen som vill ha mig ståendes där och informera om att Museiparken är indragen. Gemensamt kommer vi fram till att ledvagnarna, eller led-dojjorna som han kallar dem för, inte får plats på  p-platsen utan måste stå längs vägen. Han föreslår även att jag ska logga in som extratur på 69:an så att jag kan lyssna av meddelanden. Ledarturen och de trafikvärdar som hjälper honom tar på sig sina gula "pondus-västar" som en av dem säger och rullar iväg. Kvar blir jag.

Njuter av solen. Efter ett tag ropar ledarturen upp alla som är inloggade på 69:an och informerar om hur han har tänkt sig det hela. Det är 20000 personer som ska in mot stan. Jag väntar 10 minuter, sedan rullar jag neråt, det har inte kommit några ledvagnar, inga vagnar alls och jag befarar att de är på rast. När jag är vid Kaknästornet södra ropar ledarturen upp mig och ber mig rulla neråt. Säger att jag är på väg och han tackar för det. Jag stannar i kanten av vägen och öppnar dörren - pratar med ledarturen. Vi kör fram till Sjöhistoriska museet. Jag kommenterar att det är ont om plats och att folk står dumt till för oss, det känns som att det inte går att ha personbilar på högerkanten när passagerare ska gå på bussarna - om de inte får plats på hållplatsen. Han säger att han ska prata med polisen och se vad han kan göra själv också.

Tar ombord passagerare. Fyller nästan bussen. Rullar iväg. Lika mycket folk som väntar på Källhagen. Jag tar ombord så att bussen fylls helt, sedan säger jag att jag ska göra ett anrop och se till att fler bussar kommer till Källhagen. Flera passagerare tackar mig. Ropar upp RTL och ber dem meddela ledarturen att det står lika många passagerare på Källhagen, som första ersättningsbuss som rullar in mot stan känns det ok att meddela detta. Jag får besked om att en ledvagn är på väg fram. Tackar för det och rullar in långsamt mot stan. Pratar lite med passagerarna. De tycker att informationen varit bra. Jag försöker vara tydlig med att bussen inte går till Fridhemsplan trots att den audiovisuella hållplatsutroparen säger så - det går inte att ställa in extratur Kaknästornet - Sergels torg/Centralen utan man måste låta det stå Fridhemsplan och sedan byta till Centralen på yttre skyltar manuellt.

Släpper av och kör iväg och vänder. Tommar tillbaka till Kaknästornet. Tar ombord passagerare direkt. Informerar om att det kommer att ta en stund att ta sig in mot stan pga eventet. När jag kommer fram till Sjöhistoriska är det knappt något folk kvar. Jag tar ombord lagom många och glider sedan iväg. Det står i princip still fram till Berwaldhallen, sedan flyter trafiken på. Väl vid Sergels torg vänder jag och avgår som en 47:a mot Skansen. Det är knappt att jag hinner det, upptäcker jag, men känner att jag måste avlasta ordinarie 47:or. Inte överdrivet mycket folk och jag ställer bussen på Söderhallens ramp kl 17.58.

En dag med led- och boggi-dojjor är över.

Rast, ro och vackert väder

Passade på att utforska rastmöjligheterna i närheten av Skansen. Vi får utnyttja rastlokalerna som ligger i spårvagnsgaraget, men jag har aldrig spanat in dem tidigare. Nu fick jag chansen - en trafikvärd visade vägen. Det visade sig vara en helt underbar altan med utsikt över allt som man behöver ha utsikt över i Stockholm. Har alltid tyckt att vår rastlokal på Slussen har lyxig utsikt, men detta var nästan snäppet bättre. Kanske för att det var sol. Mobilkameran gör tyvärr inte full rättvisa åt upplevelsen. 

Kan det bli bättre än rast, ro och vackert väder?


Bildtext: I fjärran syns Hötorgsskraporna. Bildtext: Skeppsholmen

Bildtext: Mobilkameran kämpar med motljus och spegelblänk.

5113: Den bästa Scania 113 MaxCi som finns?

Körde 5113 i lördags. Jag hade problem med den i vintras när den tappade trycket vid ett rödljus. Inget ont som inte har något gott med sig. Nu går den som en klocka och jag skulle vilja säga att det är den bästa H18E jag kört på länge. Kanske den bästa Scania 113 MaxCi som finns? I varje fall på Söderhallen, just nu...


Bildtext: 5113 vid Sickla Köpkvarter, 2009-08-15, Linje 74

Ut mot Djurgården: På 47:an och 69:an en söndag i augusti

Biogasboggibussen jag tar ut från hallen har en trasig baklykta. Bromsljuset fungerar, men jag tycker att det är dumt att ta ut en trasig buss och ber att få byta. Får 7525 som står på rampen. Bättre. Anropar RTL och frågar om lämplig körväg, det varierar från dag till dag om Centralbron ska användas eller inte. Föreslår själv tomkörning via Slussen och Tegelbacken och RTL-operatören tycker att det låter bra.

- Jag hörde att det var något evenemang på Sjöhistoriska, ska jag köra 69:an, frågar jag
- Jag har precis fått ut sju ledvagnar från Hornsberg som ska gå på 69:an, så kör du 47:an mot Waldermarsudde så länge. Vi meddelar om det blir någon ändring. Du får säkert köra 69:an senare.

Sju ledvagnar, tänker jag. Det är ganska mycket. Går i trafik vid Centralen som en 47:a mot Waldermarsudde. En 47:a har precis lämnat, så jag pratar med trafikvärden. Trevligt. Stänger av motorn och fyller bussen. Kör iväg. Vänder vid Waldemarsudde och tommar in till stan igen. Pratar vidare med trafikvärden. Fyller bussen igen och kör ett varv. Ställer upp bussen vid Vasagatan på returvarvet. Verkar som att det är mindre folk - så jag springer och köper en kopp te - har 12 minuter paus.

Kör fram och tar ombord passagerare. Rullar till Waldermarsudde. Mycket mindre folk nu. På tillbakavägen möter jag tomma 47:or. 69:orna är däremot fulla med folk. Anropar RTL och frågar om jag ska köra 69:an istället och får som svar att det går bra. Någon minut senare går ledarturen ut och styr om 600-omloppen till 69:an. Vi ska köra från Centralen. Jag är nästan framme vid Centralen. Skyltar upp extratur och tar ombord folk. Fyller hela bussen, lämnar kvar folk. Lika mycket människor vid Sergels torg. Jag anropar RTL och meddelar att det kanske behövs en tom buss vid Sergels torg. Pratar med en kille som berättar att det är DN-dagen med artister på Sjöhistoriska.

Vid Källhagen går hälften av passagerna av. Resten åker med 200 m till Sjöhistoriska. Kör vidare till Kaknästornet och tar en mikropaus om 30 sekunder innan jag vänder tillbaka in mot stan. Nu möter jag fullastade ledvagnar. Vänder och kör fram till Centralen. Ledarturen gör en konstig gest som jag tolkar som kör så långt fram du kan för du har en ledvagn bakom som måste få plats. Släpper ombord passagerare. Bussen blir full igen. Stannar inte vid Sergels torg, men däremot vid Skeppargatan och Djurgårdsbron. Passagerarna som går ombord tackar för att jag stannade, tre bussar hade passerat dem. Jag förklarar att det är många som ska ut till Djurgården och att vi har många bussar i trafik.

Samma rutin som förra varvet. Stannar vid Källhagen. Hälften av passagerna går av. Fortsätter till Sjöhistoriska. Resten av passagerna går av. Får förslaget att ställa bussen och följa med på konserten, men jag avböjer vänligt. Njuter av solen och sensommarvädret. Vänder vid Kaknästornet. Kör in mot stan. Vid Centralen vinkar Trafikledaren mot mig och frågar om jag vill köra 47:an ut till Skansen och sedan ta en tidig lunch. Visst säger jag. 15.15 ska jag vara vid Kaknästornet.

Kör ut mot Djurgården. Pratar med en trafikvärd som åker med - får reda på att igår hade de 13 ledvagnar i trafik eftersom det var Robert Wells på Skansen. Rast - vid Skansen. Passar på att spana in spårvagnsgaraget och tar en fika på terassen med utsikt mot Skeppsholmen. Skönt. Det går att ha det sämre efter en hektisk förmiddag ut mot Djurgården på 47:an och 69:an en söndag i augusti.

3 gånger 7011 = perfekt

1. Söndagskväll. Har skrivit om det tidigare i bloggen. 7011 varningsplingar, men det går att förväxla med stoppsignal. Jag identifierar att det faktiskt är något galet när jag hör den pysa luft när jag står vid rödljus. Inte mycket och den orkar upp till lagliga värden. Håller på att fastna vid Norrtull eftersom den inte släpper p-bromsen. Mitt i natten. Pratar med RTL och skriver felrapport.

2. Tar över 7011 på trean. Det är torsdagskväll. Den fungerar utmärkt. Inga varningsplinganden. En helt annan buss. Går suveränt bra. Trycket ligger på åtta bar hela tiden.

3. Får 7011 på måndagsmorgon. Tommar till Skanstull. Går som en klocka. Njuter av varje sekund. Av körupplevelsen.

Att köruplevelserna kan skilja sig så mycket från gång till gång är intressant. Att köra samma buss tre gånger på kort tid gör att man får en känsla för den, särskilt som att första tillfället kantades med problem. Tre gånger 7011 = perfekt.


"Är inte detta en konstig hållplats att starta ifrån?"

Sitter i 5113. En otroligt fin H18E, verkar nyrenoverad i lufttryckssystemet för den höll trycket utmärkt. Klockan är 08.55 och jag tommar ut till Sickla Udde för att bli en 74:a. Är några minuter tidig så jag ställer mig på regleringshållplatsen, vill inte blockera för Tvärbanan. Tar ett äpple. Stänger av motorn. Plötsligt knackar det på dörren. Jag öppnar.

- Hej, är du 74:an?, säger en man i 30-årsåldern
- Ja, jag ska bli en 74:a
- Är inte detta en konstig hållplats att starta ifrån?, säger han anklagande
- Ähm, jo - men jag börjar nu - det är därför jag börjar mitt på linjen, säger jag och dubbekollar frenetiskt min tjänstespec så att jag inte sett fel och ska börja på Sickla Köpkvarter...
- För det stod att det skulle gå en buss 8.31från Sickla köpkvarter, men på nätet hänvisade de mig till linje 71
- Det är ju så att på lördagsmorgonen går det inte så många bussar, sedan fyller man på med bussar när det blir fler passagare, säger jag
- Jaha, okej. Jag får väl kolla på nätet sedan då, säger han och går och sätter sig

Jag skyltar upp, startar och glider iväg. 

 "Är inte detta en konstig hållplats att starta ifrån?" - i frågan låg en mild anklagelse om att jag av någon outgrundlig anledning hoppat över att köra till Sickla köpkvarter, en misstanke om att jag inte orkat ta svängen ut dit och därmed låtit honom gå 500 meter från Sickla Allé. Det är lätt att vara efterklok. Svaret på frågan är ju solklart. "Nej".

Äkta körglädje: Dagen då jag lärde mig köra boggi på Essingeleden

Efter en kort paus tar jag emot 7518 på Sergels torg. Kör riktning Tomteboda, det är lugnare nu - trafiken har om inte försvunnit så i varje fall tunnats ut. 7518 fungerar bra. Går fint. Stolen, som inte alltid fungerar som den ska, åt upp alla ojämnheter. Efter ett varv till Waldermarsudde tillbaka till Tomteboda börjar det blir dags att tänka på tomkörning till Söderhallen. Med en centralbro som är avstängd är det inte helt självklart vilken väg man ska välja, så jag anropar RTL för att rådgöra. 

- Jag ska tomma från Tomteboda till Söderhallen nu. Kan jag ta Centralbron med boggibuss nu i sommar? Kan jag ta Essingeleden?, kom, säger jag när RTL ropat upp
- Centralbron är öppen, men det är väldigt trångt i höger körfält. Dessutom är avfarten avstängd. Det kan vara för trångt för en boggibuss. Jag ska tänka hur jag skulle ha gjort. Tomma till Söderhallen. Hmm... Jag skulle nog ha kört ner bakvägen mot Karolinska, därefter höger mot S:t Eriksplan. Sedan Fridhemsplan, över Västerbron och ner till Södermälarstrand, kom
- Okej, som om man tommar en 77:a från Liljeholmen till Söderhallen, kom?
- Ja, precis, kom
- Det är uppfattat. Kan jag ta Essingeleden, eller är det för stor omväg?, kom
- Det går bra att köra Essingeleden också, den här tiden på dygnet. Du kan välja vilken väg du vill - undvik tunnlarna inne i stan bara - Klarafaret och så, kom
- Tack för hjälpen, jag har några hundra meter på mig att bestämma hur jag ska göra, klart slut, kom, säger jag och har precis släkt belysningen inne i bussen eftersom jag passerat Tomteboda
- Det går nog bra, jag säger klart slut

Jag väljer Essingeleden. För att jag aldrig har tommat där tidigare. Jag håller dock den andra tomkörningsvägen i minnet. Essingeleden känns lång, men jag får chans att prova bussen i 70. Otroligt kursstabil. Väldigt skön att köra - annars glider jag ju bara runt i 30, 40 och max 50. Passerar Hornsberg. Inte så mycket trafik. En polisbil har stoppat en bil i motsatt körfält. Det tar inte många minuter innan jag svänger av mot Södra länken. Premiär för mig att köra Södra länken med boggibuss också... Vad lång tunneln är. Kommer ut vid rondellen mot Sickla, låter retardern ta ner farten till 50, rullar in utan att stanna helt, bort mot Danvikstullsbron. Väldigt smidigt - tar 12 - 15 minuter att tomma - klockan är 20.56 när jag svänger in på hallgården.

Alla boggibussar ska ställas på gården. Vi får inte köra in dem i hallen pga risken för skador. Det är nästan fullt på rampen, men jag ser att plats nummer två är ledig. Det står bussar på båda sidor. Jag kollar att jag går fritt för de bussar som står till höger på lilla rampen och lägger om ratten - fullt rattutslag - lättar lite på svängen - fullt igen - och glider in. Känner mig som en pilot som ska taxa in ett flygplan - boggibussen är otroligt smidig. Känner mig glad för att jag lyckades svänga in så smidigt - körglädje. Stänger av och börjar trampa ur luft för att kunna rampkoppla. En rangerare kommer och säger att han kan ta bussen, men eftersom det är felrapport väljer han att inte göra det. Han rampkopplar den däremot åt mig. Jag tackar, stänger av lyset och slår av huvudströmmen. Ännu en arbetsdag är till ända. Dagen då jag lärde mig köra boggi på Essingeleden. Äkta körglädje.

Kulturfestivalkaos - "Så nu kör ni så det ryker"

Kör 47:an med 7520. Det är fredag eftermiddag och jag har precis tagit över bussen. Omloppet före var kraftigt försenat, men mitt omlopp var i tid vid avlösning. Chauffören berättade att det var stopp på Vasagatan. Jag stänger dörrarna vid Sergels torg för att hinna över övergångsstället innan trafikljuset slår om och folk börjar gå. Glider iväg. Stannar efter övergångsstället. Kö. Ordentligt med kö, det står helt still. Jag lägger mig i höger fil i sergelsrondellen för att inte blockera för dem som ska in på Sveavägen. När jag ser att de bilar som ska svänga har gjort det blinkar jag vänster, kollar monitorer och speglar för att långsamt glida in i vänsterfilen på Hamngatan. Det går framåt. Långsamt. Ser hur minustiden ökar - 10 minuter, 15 minuter. Kommer fram till trafikljuset vid NK. Inte en chans att komma in i bussfilen, utan att bli stående mitt i korsningen, så jag väntar snällt vid ljuset som nu slår om till rött. Efter några minuter slår det om till grönt och jag har fritt fram till hållplats Kungsträdgården.

Korsar Kungsträdgårdsgatan. Stannar vid Norrmalmstorg. En tjej blir jätteglad för att jag tipsar om SMS som betalningsmedel. Minus 20 minuter, men ingen klagar - passagerarna har ingen möjlighet att veta det - huvudsaken är att bussarna kommer i en strid ström, känns det som. Får med mig en barnvagn vid Nybroplan - kvinnan tackar och säger att det var första bussen på evigheter som det fanns plats i. Kör Strandvägen. Kommer upp i femtio en kort sträcka innan jag låter retardern få ner farten innan Djurgårdsbron. Många går av vid Gröna lund. Vänder vid Waldermarsudde. Jag inväntar några italienska turister som ska med båten mot Slussen. En norrman frågar om rusningstrafiken upphör någon viss tid och jag säger att igår höll den på till runt 20.00. När jag står vid Skansen och tar ombord folk börjar det hagla. På en halv minut ser Djurgården vintrig ut. Passagerarna går ombord, när det är som värst går trafikvärden av och tar skydd under taket. Full buss, nästan. Kör vidare till Gröna lund. Fler passagerare går ombord. Trafikvärden frågar om det fanns bussar vid Skansen, jag säger att det var tomt.

Med full buss glider jag mot stan. Framrutan immar. Det ligger en massa tidtabeller som blockerar luften, så jag lägger i p-bromsen och tar bort dem. Trots det immar rutan igen på höger sida, så jag ökar värmen och torkar av den. Passagerarna ropar att jag ska stänga bakersta takluckan, så jag gör det. De tackar. 15 minuter sen till Sergels torg. Kör vidare mot Centralen. Kommer ikapp 7525 som ligger före mig. Kör om den vid Kungsgatan - jag tänker att det är bättre att växelköra än att jag ska ligga bakom och stressa honom. Lagom med folk. 7525 glider om mig innan Tomteboda och vid hållplatsen kör den fram direkt. Eftersom det är svårt att komma in med bakdelen blockeras min färdväg. Anropar bussen och frågar om hans avgångstid.

- Jag ska gå nu, är 20 minuter sen, kom
- Aha, okej då har du en större försening än jag. Om du vill kan du köra, så kan jag plocka upp resenärerna, kom.
- Tack för det, vi gör så. Klart slut.

Ligger bakom. Ser de väntande passagerarnas snopna blickar när den första bussen inte stannar, sedan ser de mig och blir glada igen. Jag ligger bara 40 meter bakom.

- Har ni ställt in någon buss, vi har väntat 30 minuter här, säger en arg man
- Nej, inte vad jag vet, men det är stora förseningar. Jag är åtta minuter sen, bussen före är 20 minuter sen, säger jag.
- Jaha, säger mannen och går vidare
- Så nu kör ni  så det ryker, säger en leende man som kliver på sist

Jag stannar vid nästa hållplats också. Samma sak där, folk vet ju inte att första bussen är väldigt sen enligt tidtabell. Jag kommer ifatt 7525 vid Dalagatan.  Fortsatt kö, om än lite mildare, på Hamngatan. Vänder vid Waldermarsudde. Nästan i tid - bara 15 minuter sen. Rastvarnar. Nu har det lättat på Hamngatan och jag kommer nästan ut från Nybroplan utan bekymmer, annars blockeras ofta den korsningen av bilar eller bussar - så man får ta det försiktigt. Sex minuter sen vid Sergels torg, så jag får min rast på minst 10 minuter, det blir 12 eller så.

Kulturfestivalen är kul. Att det blir kaos i trafiken beror nog inte så mycket på fesitvalen, som på att det är många bilar som inte vill köra Centralbron. Det är nog även en omläggning av trafiken som gör att det är färre farbara gator - redan överbelastade gator får svårt att svälja den ökade trafikmängden. Jag vet inte hur man skulle ha gjort för att undvika förseningar - det går nog inte - man får försöka med damage control i passagerarmötet istället. Visa att vi försöker köra så det ryker - på ett säkert sätt...

Bromsbekymmer på ledbuss

Tar över 7011. Söndagskväll. Har jobbat dag tre dagar och fjärde dagen blir det intjänst. 7011 är bussen jag väntat på att köra, eftersom den har en likadan förarstol som den i boggibussarna - luftavfjädrad. Föraren jag löser av säger "Den börjar plinga och det är svårt att få tyst på den". Jag sätter mig tillrätta. Stänger dörrarna och rullar iväg på sista raden för helgen - en tvåa mot Norrtull.

Kommer 50 meter, sedan börjar den plinga. Eftersom jag vet att det ibland går att få tyst på det genom att lägga ur växeln och ansätta p-bromsen provar jag med detta. Jodå, fungerade bra. Manometrarna visar bra tryck och inga varningslampor lyser. Lossar p-broms och lägger i växeln. Glider ljudlöst ner mot Räntmästartrappan. Bromsar. Plöstsligt, tillsynes godtyckligt kommer pling-ljuet tillbaka. Nej, det var visst en passagerare som tryckte på stannarknappen. Men nu börjar det plinga igen. Stannar vid hållplats.

I med p-broms igen. Varningen slutar ljuda. Lossar och i med växel. Rullar iväg. Så där håller det på. Vid Odenplan hör jag att det pyser ovanligt mycket när jag har dörrarna öppna. Kollar på det vid Norrtull, jo det stämmer. Arbetstrycket är dock lagligt och det faller inte när jag har motorn igång, så jag rullar. Anropar RTL och meddelar problemet. Säger att många förare har skrivit på det, har sett det i servicehäftet - det verkar dock som att de mest skrivit om plingandet, inte om en eventuell luftläcka. RTL-operatören svarar att vi inte behöver hitta orsaken, det gör verkstaden, men jag ska vara vaksam och kontakta dem igen om det blir värre.

Sista varvet för kvällen. Jag öppnar dörrarna vid Norrtull. Går ut. Jo, det pyser fortfarande. Stänger av motorn. Trycket håller sig på grön nivå. Startar. Lossar p-bromsen. Stänger dörrarna. I med växeln. Och iv... bussen står kvar. Obönhörligt. Kollar spärrventil. Inte aktiverad. Dörrbromsen släpper inte. Funderar på om jag har nödvändig nyckel med mig. Trampar ur luften för att se om någon ventil hängt sig, som kan ske på H18E. Laddar upp trycket igen. Tanken slår mig att det är mitt i natten - vad ska jag göra. Nej, släpper inte. Anropar RTL. När RTL frågar vad jag tror att det beror på  släpper dörrbromsen. Jag meddelar att jag rullar hemåt - som en tvåa i trafik - och RTL-operatören tackar för det.

Lämnar bussen till rangeringen. Ínformerar om problemet, så att de inte blir stående. Släpper det sedan och beger mig hemåt.  En dag som avslutades med bromsbekymmer på ledbuss är över.

Några tankar: Ett problem med varningssignalen i bussen är att allt låter likadant - det går inte att avgöra om det är ett allvarligt fel, eller någon som vill gå av - i varje fall inte på 7011. Jag tog flera gånger fel på varnings- och barnvagnssignalen. Samtidigt fick jag ingen mer information på displayen, inga gula lampor - utan ikonerna blinkade. Kanske var det bara en lite läcka - den var ju ok att köra med eftersom kompresson orkade hålla lagligt arbetstryck. 

Pride-periferi: extrabuss på linje 47

(forts. från föregående inlägg)
Avgår med sex minuters försening från Centralen. Kör till Waldermarsudde. Lagom med folk, ingen rusning. Vädret gör kanske sitt. Samma sak på varv två. Ingen anstormning. Varv tre går också bra. Omläggningen pga Pride-paraden ska börja 11.44 och min avgång 11.51 från Centralen är därför omlagd. RTL meddelar att det är dags för omläggning. Jag tommar upp till Karlaplan och springer av och pratar med en kollega. Inga instruktioner - så vi kommer överens om att avgå när vi känner oss redo. Fortfarande ingen anstormning av folk. Det rullar fortfarande bussar från Sergels torg, så det tar kanske lite tid innan resenärerna hittar Karlaplan-alternativet, tänker jag.

Kör fram och tar ombord passagerare. Tre personer. Kör till Waldermarsudde. Tommar till Skansen och tar min rast i 30 minuter. Kör sedan till Karlaplan och nu är trafikledaren där. 13,7 meter buss är inte så lätt parkerad, och trafikledaren säger att jag får cirkulera tills jag hittar någonstans att stå. Det är inte trafikkaos, men vissa bilister chansar på att komma in på parkeringsrutor och ställer sig så att det blir väldigt trångt för det bakre överhänget. Ser någon av de boende titta ut på bussarna. Det är ganska lugnt. Kör fram när det blir plats och får prata med trafikledaren. Han ger mig en avgångstid och instruktion för när jag ska köra fram. Växelväljaren på 7528 trilskas med mig. Får inte i växeln direkt. Tar ombord passagerare. Svarar på frågor om andra linjer, det jag kan svara på - annars hänvisar jag dem till trafikledaren.

En av bussarna bakom mig tutar, jag tolkar det som att jag inte kommer iväg snabbt nog. Växelväljarens ovilja att välja rätt växel stressar mig lite. Men efter en kort stund rullar jag. Det kommer passagerare hela tiden, så det går inte att vänta. Kör ner till Waldermarsudde och vänder. Det går precis en extrabuss därifrån så jag tommar tillbaka till Karlaplan. Trafikledaren efterlyser bussar, så att det inte blir tomt på Karlaplan. Blir buss nr två i kön. Får avgångstid 14.26. 10 minuters regleringstid. Kör fram och tar ombord passagerare, iväg. Trafikledaren säger till en buss att sluta tuta och föraren i den bussen undrar vad som menas, verkar helt oförstående. Tillbaka till Karlaplan. Byter några ord med trafikledaren. Viktigt att det finns bussar hela tiden. Man får ta paus när det finns tid. Trafikomläggningen kan avbrytas närsomhelst.

Kör till Waldermarsudde. I höjd med Skansen är det åter ordinarie körväg. Jag ska ha paus på Sergels torg, så jag kör en extratur in till stan. Får besked om att det är ordinarie tidtabell, så jag parkerar på Vasagatan och tar min paus.

Det som var lite jobbigt med denna omläggning var att det aldrig riktigt tog fart. Det kom ströpassagerare då och då, ingen riktig rusning. Kanske hade det med vädret att göra, eller så valde folk att kolla på Pride-paraden i centrum istället för att åka med bussarna i Pride-periferin.


Bildtext: Karlaplan med en 47:a. Inte varje dag. Inte heller helt lätt att hitta lämpliga uppställningsplatser för 13,7 m buss.

Bildetext: Lite kaosartat med parkerade bilar, dubbelparkerade bilar och bilar som parkerar medans bussen inväntar avgång. 

Bildtext: Trafikledaren gjorde ett bra jobb och fick busstrafiken att flyta i en strid ström. Gick runt och pratade med varje förare och gav avgångstider.I skuggan av Pride: det blev 7528 istället för 7522

Klockan är 8.40 när jag kommer till hallen. Lördag. Efter två dagar med vanliga linjer är det dags att köra 47E på turtabell (700-block). Kommer några minuter tidigare till TX, gillar att ha gott om tid att strosa genom hallen på väg till bussen. Blir avprickad och byter några ord med de som sitter där. Frågar om tomkörning på Centralbron och får reda på att det går bra. Frågar om rastlokalen vid Skansen och får reda på att den är jättefin, ligger med utsikt mot Skeppsholmen (närmare Gröna Lund än Skansen). Får buss 7522 i fack 10. Boggibuss - gillar det.

I hallen har jag några minuters marginal, så jag kollar in i verkstaden. Ser 7504 och tittar lite mer noggrant genom fönstret i verkstaden. Kollar sedan fack 10. En, nej två, ledvagnar. Ingen boggibuss. Kollar lappen igen. 7522 fack 10 har jag skrivit. Jag kollar fack 9 och 11 också - men det är tomt. Går till snabbtelefonen. Frågar om bussen.

- O, det verkar som att jag har lurat dig. Du ska ha buss 7528, den står på rampen. Inte meningen att låta dig springa runt hela hallen.
- Ingen fara, säger jag, jag tar 7528 på rampen.

Beger mig till rampen. Där står den. Går bakom bussarna och ser 5060 stå parkerad bakom. Utrangerad. Startar upp. Kopplar loss. Gör säkerhetskontroll. Backar. 5060 kommer ganska nära, men jag ser den i back-monitorn, så det är inga problem. TX ringer och undrar om jag hittade den. Visst, säger jag och säger att den rullar. Trots marginalen har jag förlorat några minuter. Kör Stadsgårdsleden och inser att jag kanske inte kommer runt vid Tegelbacken. Väljer att köra Skeppsbron. Kollar med RTL om det är OK att köra via Gustav Adolfstorg och ner till Tegelbacken. Det ska inte vara några problem, får jag som svar. Informerar om att jag är sen för att jag fick fel bus och meddelar planen på att ta avgång med försening. "Vad bra, då vet jag vad den turen tar vägen", säger operatören. Svänger som en 43:a och kör förbi Operan. Upp till torget. In på Jakobsgatan. Höger körfält ser trångt ut, felparkerad italienskregistrerad bil. Väljer att försiktigt ta vänstertrafik. Informerar RTL om att jag är förbi, men att det står en bil på parkeringsförbudszon.

(forts. följer)

Fler bilder på 7504

7504 kom tillbaka till hallen precis när jag slutat för dagen igår. Passade på att ta några fler bilder på den. Undrar om den kommer att återställas direkt eller om dekoren får sitta kvar ett tag?Driving with pride

Pride-paraden gick av stapeln igår. Såg tyvärr inte den själv eftersom jag ägnade eftermiddagen åt att köra extrabuss Karlaplan - Waldermarsudde (47E) med 7528. Däremot fick jag rapport om att 7504 var med i paraden. Dessutom siktades 4760. Min snälla sambo rapporterade att SL:s bidrag var ett av de bästa. Fattas bara annat med 13,7 meter pimpad biogasboggibuss. Hon sa dock något om snygga T-shirtar också, så nästa år kanske vi går med i tåget.

Bildtext: 7504 på Kungsgatan


Bildtext: 4760 på väg mot Tanto

Fel databas i bussen

7517 kommer till Sergels torg. Föraren som lämnar över är glad, dagen är slut - det är fredag eftermiddag och en ledig helg hägrar. Jag frågar om allt är som vanligt på 59:an och han svarar glatt "Ja, du ska till Solna". No shit, tänker jag och svarar "jaha, okej - jag får väl gissa mig till resten". Vi säger hej då och jag tar över. 7517. Boggibuss. Det sitter en lapp på förarplatsen "glöm inte att detta är en boggibuss". Känner på stolen. Nej, luftavfjädringen fungerar inte. Stänger dörrar, lossar P-broms, behöver inte ta fullt rattutslag utan glider iväg med ett litet kontrollerat svep. Kollar monitorerna. Inser att omloppet på BussPC:n inte fungerar - kör på extratur. Jaha, okej.

Turen till Karolinska går utmärkt. Lyckas få luftavfjädringen att fungera på förarstolen - låsningen var intryckt och efter lite pillande på knappen för fjädringen kommer den igång. Jag känner mig lugn och avslappnad där jag kör Sveavägen fram. Lagom med folk. Stannar vid Karolinska. Anropar RTL för att få rätt avgångs- och regleringstider - har tappat min körspecifikation. Får reda på att jag har avgångstid först 20 minuter senare och får även hålltider för Centralen och Slussen, så jag kör bort till bussparkeringen och inväntar avgång. RTL ändrar så att omlopp 820 läggs in. Avgång på 47:an står det på bussPC:n. Inte rätt, så jag anropar RTL igen.

Bildtext: Jag antecknade på en lapp. Avgång 13.02. Centralen 13.25. Slussen 13.33. Malmgårdsvägen 13.49. Avg. 13.55. Slussen 14.06. När jag tog bilden upptäckte jag att en tidigare förare också skrivit ner liknande - lappen med svart text. Den nedersta lappen är en påminnelse till mig själv om omlagd körväg  - ta Vasagatan.


- Ni la till omlopp 820 men det verkar inte stämma, PC:n vill skylta upp som en 47:a, kom
- Å nej, har den bussen fel databas också. Det är flera bussar som har problem med det idag. Vet inte vad det är idag. Du får köra extraturer, så ska jag inte lägga mig i, kom
- Det är uppfattat, jag kör extraturer på 59:an och meddelar avlösaren att så är fallet, kom
- Det är taget, jag säger klart slut

Bildtext: Omloppet är rätt, men databasen är fel. Skulle vara 59:or denna dag, istället för 47. Lösning: Extratur.

Bildtext: BussPC:n tog emot trafikinformation om den stundande omläggningen under Pride-paraden. Innerdisplayen visade information vid hållplatser.


Solen skiner. Pride-flaggorna fladdrar. Passar på att ta några bilder på bussen, innan jag kör fram till hållplatsen och tar ombord passagerare. Avgår tidtabellsenligt. Vid det andra rödljuset har jag grön pil. En silverfärgad bil gör en u-sväng framför mig och jag tvingas att bromsa. Andra gången jag ser en sådan manöver på samma dag, första gången var på S:t Eriksgatan och då höll bilen på att krocka med en bil som hade grön pil. Deja vu, men nu är det jag som får bromsa. Ingen fara, jag bromsar mjukt, men noterar beteendet. Sedan sticker bilen som en pil. Jag ser att nästa trafikljus lyser rött och tänker "det där blir en rödljuskörning" och har jag inte rätt - bilen fotsätter förbi ljusen trots bilar som har grönt från vänster. Den stannar dock några meter bakom ljuset. Stressad förare, tänker jag. När jag kommer fram till Norrtull hamnar jag jämsides med bilen. Ser att framsätespassageraren har ett obältat barn i knät. Kanske var föraren inte van vid Norra länken-omläggningarna - men ändå... hade det smällt, vilket det kunde ha gjort flera gånger under den korta tid jag hade uppsikt över bilen, hade det gått illa.

Silverbilen försvinner och jag tänker mer på linjen och att parera tiden så att jag slipper reglera för länge någonstans. Centralen. Bra, i tid. Informerar om omläggningen eftersom extraturerna inte skyltar upp med omlagd körväg. Inte minst för att jag själv ska komma ihåg att svänga rätt. Bra övning. Ingen går dock av på de omlagda hållplatserna. Kommer ihåg att svänga höger på Folkungagatan och sedan in på Nytorgsgatan. Volvon som jag blockerat för att jag ska kunna ta svängen utan att gå in i något smiter förbi när den får plats i korsningen. Samtidigt kul med boggibuss i svängarna - får tänka buss. Ut på Ringvägen, ner på Ljusterögatan och i mål. Några minuters regleringstid. Avgång. 

Svängen från Ringvägen in på Södermannagatan är snäv och jag borde ha lagt mig i mitten av gatan och blockerat - det är mycket trafik. En lastbil ser dock att jag ska svänga, stannar bakom mig och blockerar vänster körfält. Tackar för det. Kommer till Slussen och blir avlöst. Informerar om extraturen och att det är fel på block-informationen. Går av passet. Tänker inte mer på den felande databasen, silverbilen eller den snäva svängen som jag borde tagit annorlunda. Släpper det - man får ha en professionell teflonattityd - och laddar för tvåan.

Bildtext: 7517 tidsreglerar på KarolinskaPride-parad idag

Idag är det Pride-parad. Paraden börjar i Humlegården, går Kungsgatan till Sergels torg, ner Hamngatan förbi Kungsträdgården, in på Skeppsbron, passerar Slussen, Hornsgatan och sedan upp Ringvägen till Tanto. Fem timmar kommer den hålla på totalt. Tyvärr kommer jag inte se paraden eftersom jag ska köra extrabuss på 47:an.

Som jag nämnt tidigare kommer trafiken i Stockholms innerstad att påverkas. SL skriver hur linjerna förändras. Hållplatser dras in och linjerna delas. 47:an kommer att gå Tomteboda - Centralen. Därefter hänvisas resenärerna till Röda linjen mot Karlaplan för byte till 47E mot Waldemarsudde. Även 69:an går Blockhusudden - Karlaplan / Centralen - Fridhemsplan. Läs mer här: SL.s hemsida.


Ett tips om du ska se Pride-paraden: Håll utkik efter Busslinks 7504 - för dagen försedd med en cool färgskrud.

RSS 2.0