När du backar blir bussen plötsligt väldigt lång

Hjälpte en busschaufför som var reserv att backa när han svängt fel. Han hamnade i ett område som plötsligt var väldigt trångt. Eftersom jag är bekant med gatorna där kunde jag informera om att det inte fanns någon vändplats. Föraren valde att svänga in på en liten gata och backa därifrån. Jag erbjöd mig att hjälpa till, sprang bak och tittade ut genom bakrutan. Försökte eliminera den dödaste vinkeln av alla - rakt bakåt.

Det är sådant som händer, konstaterade vi. Speciellt om det är linjer och områden man är ovan vid. Ingen skada skedd, vi kom ändå i tid.

Det som slår mig är återigen tankarna om längden. Det är något speciellt med bussar och dess längd. Min instruktör på Busslinkskolan sa att beroende på om du kan utnyttja överhänget eller inte blir bussen olika lång.När man kör framåt känns de lagom långa. När man svänger kan samma buss vara fem eller 12 meter beroende på om du kan utnyttja överhänget eller inte. Men av erfarenhet vet jag att när man backar blir bussen otvivelaktigt plötsligt väldigt lång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Locations of visitors to this page
Trackback
RSS 2.0
Google
Om Bussförarbloggen: Bussförarbloggen är en privat blogg som skrivs på fritiden.

Syftet är att dokumentera vardagen som busschaufför samt reflektera över yrkeskunnandet och teknikanvändningen, för att bli en bättre chaufför...

Vissa inlägg skrivs på raster och andra pauser under arbetsdagen, när bussen står stilla.

Bloggen har ingen koppling vare sig till Busslink eller SL.

Inget av innehållet produceras eller publiceras under körning.