Lagt pussel ligger: Några tankar kring bussförarbloggen och dess framtida användningsområden

Låt mig stanna upp i lärprocessen för ett ögonblick och reflektera över vad tanken med bussförarbloggen var från början och vad den har blivit...

När jag började undersöka möjligheten att sommarjobba som busschaufför och ta busskort sökte jag efter information på internet. Jag hittade några bloggar som tog upp erfarenheter från att ta körkort (eller heter det kö-kort i Stockholm?), men det fanns ingen sida som på ett bra sätt besvarade de frågor jag hade om processen.

Syftet med Bussförarbloggen var från början, och är fortfarande, att dokumentera min egen lärprocess - från B-körkort till D-behörighet. Den har dock växt under månadernas gång och gick från en dokumentationsblogg till ett lärverktyg. Denna förvandling skedde rätt tidigt i lärprocessen, när jag insåg att det var viktigt för mig att skriva om erfarenheter från körlektionerna och fundera över vad jag kunde göra bättre eller annorlunda nästa gång. Detta fungerade även under linjeutbildningen, samt under själva yrkesutövningen.

Förutom att vara ett lärverktyg ser jag flera användningsområden för denna blogg:

* Som ett stöd för andra blivande busschafförer. Mina erfarenheter är på ett sätt unika, samtidigt som det säkert går att dra lärdomar av mina historier. Delar av den skulle kunna användas som ett diskussionsunderlag på körskolor och i utvecklingen av nya yrkesutbildningar.
* Som ett underlag till en bok om bussföraryrket. Jag har försökt söka efter litteratur om busschaufförer men inte hittat så mycket. Bussförare använder teknik som aldrig förr, i en avancerad och tidskritisk miljö. Det kräver samarbete och koordinering. Det finns ett egenvärde att förstå bussföraryrket och teknikanvändningen. Samtidigt kan detta arbete stödja teknikutveckling och utbildning inom bussbranschen.
* För forskning om lärande. Bloggen fyller flera parallella syften som kan vara intressanta att förstå. Jag använder den för att reflektera och dokumentera, samtidigt informerar den andra om mina erfarenheter av att vara bussförare.

Jag är väldigt medveten om att det kommer ta tid för mig att lära mig bussföraryrket. Det går bättre och bättre för varje dag, men varje dag stöter jag på nya pusselbitar till som ska passa in i pusslet. Pusselbitar som jag inte visste fanns. Nu vet jag att de finns och då börjar jobbet med att försöka förstå var de ska ligga... Bussförarbloggen kommer fortsatt att ha en viktig roll att spela i detta lärpussel. Lagt pussel ligger...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Locations of visitors to this page
Trackback
RSS 2.0
Google
Om Bussförarbloggen: Bussförarbloggen är en privat blogg som skrivs på fritiden.

Syftet är att dokumentera vardagen som busschaufför samt reflektera över yrkeskunnandet och teknikanvändningen, för att bli en bättre chaufför...

Vissa inlägg skrivs på raster och andra pauser under arbetsdagen, när bussen står stilla.

Bloggen har ingen koppling vare sig till Busslink eller SL.

Inget av innehållet produceras eller publiceras under körning.