När du oväntat missar bussen...

Om du missar bussen, vad gör du då? Jag har idag följt rapporteringen från en händelse i Helsingborg som inte är speciellt rolig. Det var en bussförare som körde ifrån någon på en hållplats och därefter blir misshandlad.

Det är oklart varför passageraren inte kom med - kan finnas miljoner mer eller mindre giltiga skäl - kanske så enkelt som att chauffören missade att det kom någon springande eller redan var på väg att lämna hållplatsen. Resenären sprang därefter efter bussen och hann ikapp vid nästa hållplats. Där går passageraren på bussen och slår till honom. En otäck situation för bussföraren som bara gjort sitt jobb - om någon som missar bussen tar sig tid att springa ikapp den vid nästa hållplats bara för att smälla till föraren känns det som att det inte var så bråttom från början. Det är lätt att förundras... Läs artikeln.

I Australien, i varje fall i Perth, satt chauffören inne i en bur. Kändes väldigt provocerande och opersonligt, men kanske är det sådana lösningar som måste till för att skydda chaufförer även i Sverige? Finns kanske redan? Se bilderna nedan...

Vad gör du när du missar bussen? Missar du bussen, spring ikapp den vid nästa hållplats och slå till föraren... Tror inte det är rätt svar... som tur är. Förövrigt anser jag att vi ska värna om våra öppna förarplatser.

image106

image105

Bildtext: Vissa av bussarna i Perth hade gallerförsedda grindar in till förarplatsen.

Kommentarer
Postat av: Robert

Det händer då och då att busschaufförer blir akut sjuka och att en framrusande resenär tar över bussen och lyckas undvika en katastrof. Det är väl den största risken jag ser med "inburade" chaufförer.

F ö tycker jag att vi måste se detta i ett större perspektiv. Denna typ av händelse med en passagerare som attackerar bussföraren efter att inte ha kommit med bussen måste rimligen vara så osannolik och ovanlig att den är försumbar. Det måste vara betydligt mera riskfyllt att halka och slå ihjäl sig i hemmet eller råka illa ut i någon annan vardagshändelse.

Jag är övertygad om att antalet liv som räddats genom passagerare som undsatt en sjuk chaufför är tiotusentals fler än antalet chaufförer som har attackerats på detta sätt. Även om jag förstår att man som busschaufför, med all rätta, tycker att det är obehagligt att det här kunde inträffa.

2007-10-23 @ 03:21:45
URL: http://blog.robertb.eu
Postat av: Mårten Pettersson

Jo du har rätt - en bra poäng att förarplatsutformningen kan rädda liv vid plötslig sjukdom. Kan även tänka mig att det är dumt om bussen kör i diket, om föraren blir fastklämd eller om bussen av någon
anledning måste utrymmas. Bussföraren har ju ett visst ansvar även vid bränder och trafikolyckor.

2007-10-23 @ 10:11:11
URL: http://digitalspegling.blogg.se/bussforare
Postat av: Anonym

Den dagen då vi tvingas sitta i bur, då byter jag jobb.

2007-10-24 @ 02:10:18
Postat av: Anonym

På min arbetsplats råkade en kollega ut för liknande. Han hade inte stannat för en cyklist på ett övergångsställe varvid cyklisten rusade in vid nästa hållplatstopp och misshandlade föraren.
Han är fortfarande inte identifierad och på fri fot.

2007-10-25 @ 17:56:05
Postat av: Mårten Pettersson

Ibland slår det helt enkelt slint för folk... Otäckt.

Nej, bur är inget att sträva efter. Håller med.

2007-10-25 @ 23:31:15
URL: http://digitalspegling.blogg.se/bussforare

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Locations of visitors to this page
Trackback
RSS 2.0
Google
Om Bussförarbloggen: Bussförarbloggen är en privat blogg som skrivs på fritiden.

Syftet är att dokumentera vardagen som busschaufför samt reflektera över yrkeskunnandet och teknikanvändningen, för att bli en bättre chaufför...

Vissa inlägg skrivs på raster och andra pauser under arbetsdagen, när bussen står stilla.

Bloggen har ingen koppling vare sig till Busslink eller SL.

Inget av innehållet produceras eller publiceras under körning.